Door gebrek aan onderhoud, hitte en andere oorzaken zijn fietspaden plaatselijk onveilig geworden. Met menig valpartij tot gevolg.
Door gebrek aan onderhoud, hitte en andere oorzaken zijn fietspaden plaatselijk onveilig geworden. Met menig valpartij tot gevolg. Foto's Erwin Zoer, Henk de Rooij, Staatsbosbeheer, Texelse Courant

Fietsen is plaatselijk een riskante bezigheid

Fieters, oppassen geblazen! De kwaliteit van het plaveisel laat op meerdere plekken te wensen over, menig fietsers die even niet de ogen op het wegdek had, moest dat bekopen met een valpartij, schaafwonden en blauwe plekken.

Meerdere racefieters gingen de afgelopen tijd hard tegen de grond nadat ze in een kuil, gleuf op een steen of tegel waren gereden die door de hitte of andere oorzaak rechtop was gaan staan. Ze liepen daarbij flinke kneuzingen en/of schaafwonden op. Bijvoorbeeld op het fietspad langs de Westerweg, waar een door werkzaamheden bestraat stukje tijdens de hitte onbetrouwbaar is geworden. In dit geval een fietspad van de gemeente.

Andere valpartij deed zich voor op de Rede, de weg aan de binnenkant van de Waddenzeedijk. Ter hoogte van Ceres, waar de weg omhoog gaat, zitten een paar flinke gaten in de weg. Een wielrenner zag dit over het hoofd, reed er met zijn voorwiel in. Bij de valpartij kneusde hij de schouders en liep een nare wond op onder de elleboog.

En zo zijn er meer fietspaden waar het oppassen geblazen is. Zoals het fietspad langs de Boodtlaan in De Koog, waar door wijkende tegels sleuven zijn ontstaan. Ook het fietspad Zandijk langs de duinen richting de vuurtoren bestaat op bepaalde trajecten uit tegels. Andere klachten van fietsers hebben betrekking op het fietspad langs de Pontweg, dat de nodige oneffenheden en gaten vertoont. Recentelijk werd het schelpenpad tussen de Nattevlakweg en Westerslag uit veiligheidsoverwegingen zelfs gesloten. Betonplaten lijken goed te werken. Maar op het fietspad van de Limietweg werden door de hitte twee betonplaten omhoog gedrukt.

De oorzaak van de slechte staat waarin de fietspaden plaatselijk verkeren is in een aantal gevallen terug te voeren tot de financiën. Staatsbosbeheer geeft ruiterlijk toe er geen geld voor te hebben. De Rede is voor zover bekend eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Een populaire fietsroute, die overigens niet als zodanig is bedoeld. Maar auto's mogen er niet komen. HHNK heeft zich ingedekt: Bij de toegang staan de borden "Bij Gedogen" en "Op eigen risico".

De Pontweg is eigendom van de provincie. Die voor de auto's is netjes geasfalteerd, maar het fietspad ter weerzijde heeft blijkbaar minder prioriteit. Nabij de veerhaven geldt hier ook het advies: oppassen geblazen.

De toestand van de fietspaden is ook verkeerswethouder en fietsliefhebber Edo Kooiman een doorn in het oog. Het liefst zou hij zien dat alle wegen onder beheer van de gemeente komen, zodat Texel alles in eigen hand heeft. Maar zover is het nog niet, bovendien hangt er een flink prijskaartje aan het onderhoud. Naar schatting €3,5 miljoen, zeker in een tijd waarin stevig moet worden bezuinigd een flink bedrag. Zo'n zelfde investering is gemoeid met het opknappen van de parkeerplaatsen bij de strandslagen.

Dit zijn wel bruto-bedragen, netto kan het minder duur uitpakken. In samenwerking met onder meer de provincie Friesland wordt de toekomst van het fietspadennet en de mogelijke subsidies in Waddenverband bekeken. Maar dat proces vergt wel een lange adem. Kooiman, die namens de gemeente in het bestuur van het Nationaal Park zit, wil met SBB en met de provincie om tafel over het beheer van de fietspaden.