Beeld van de zwemtocht Texel- Vieland, onder de deelnemers na aankomst op de Vliehors.
Beeld van de zwemtocht Texel- Vieland, onder de deelnemers na aankomst op de Vliehors. Foto: Aart Slegh

Texels zwemmers naar Vlieland

Niet met de Vriendschap, maar zwemmend naar Vlieland. Vijftien Texelse zwemmers maakten donderdagavond de oversteek naar de Vliehors.

Het was alweer vier jaar geleden dat Zwem- en Poloclub TX'71 deze tocht had georganiseerd. Eigenlijk had het open waterzwemmen deze tocht vorige week zondag gepland, maar toen strooide harde wind roet in het eten. Donderdagavond was het nagenoeg windstil en waren de omstandigheden ideaal. De zwemmers gingen rond 18.00 uur ter hoogte van de steiger van de Vriendschap het water in. Ze werden begeleid door drie boten, met schippers en begeleiders Martijn Smit, Robert Jan Postma en Gerbrand Zoetelief, Duco van der Kuijl en Aart Slegh. Al suppend hield ook Martine Jimmink een oogje in het zeil. Voor de zichtbaarheid had elke deelnemer een felgekleurde zwemboei rond het middel.

Bedoeling was om aan te landen bij de steiger van de Vriendschap op de Vliehors. Maar doordat de ebstroom langer liep dan gedacht, weken de zwemmers wat af in westelijke richting. Er werd gezwommen in twee groepjes, waarbinnen onderweg netjes op elkaar werd gewacht. Ongeveer een uur na vertrek vanaf Texel bereikten de zwemmers de Vliehors en kregen ze de medailles omgehangen.

De zwemmers waren Pierre Bonnet, Lucie Burgman, Corrie de Jager, Simon Lap, Auke Rienstra, Emma Rienstra, Sigrid Slegh, Ria van der Slikke, Geert van de Steeg, Imme van Tatenhove, Marian van Tatenhove, Rob Teisman, Gerard Timmerman, Marit Verkaart en Jan Wiering.

Jan Wiering was één van de twee zwemmers die precies veertig jaar geleden ook al het Eierlandse Gat zwemmend overstak. Toen in omgekeerde richting, van Vlieland naar Texel. Piet Postma, vader van de huidige begeleider Robert Jan, was destijds met Willem Wiering (vader van Jan) mee als begeleider. Jan zwom samen met Cor Velt, die destijds (net als Willem Wiering) bij Rijkswaterstaat werkte, onder meer aan het koelwaterbassin. Postma: "Er stond toen veel deining en we konden de zwemmers niet op de Vliehors afzetten. Honderd meter uit de kant sprongen ze overboord, zwommen naar Vlieland en vervolgens naar Texel."