De Friese paarden in de piste.
De Friese paarden in de piste. Foto: Enrico Frank

Circus na jaar afwezigheid terug op Texel

Na een afwezigheid van een jaar keert het circus terug op Texel. Circus Renz staat van vrijdag 10 tot en met zondag 19 augustus op de Nikadel in De Koog. Er zijn dagelijks voorstellingen om 19:00 uur. Op dinsdag en donderdag zijn er ook voorstellingen om 16:00 uur.

Volgens Renz wordt het een twee uur durende show met een hoop verrassingen voor het publiek. Er is onder meer luchtacrobatiek, er zijn veel dieren te zien en Circus Renz heeft de 18-jarige diabolo-tovenaar Ezra Veldman in huis. Hij is bij het grote publiek bekend van Holland's Got Talent.

Er komen onder meer drie temperamentvolle onstuimige witte Arabieren in de piste en er is een show met een formatie Friese paarden die volgens Renz laat zien dat er echte vrijheid bestaat in de circuspiste. Verder kunnen bezoekers genieten van kamelen, ezels, pony's en de alpaca's.

"Schoonheid, dierenliefde en hoogstaande dressuur komen samen." Circus Renz kent zijn oorsprong in 1842 toen Ernst Jakob Renz zijn grote wens om de 'gewone mens te vermaken' realiseerde. Inmiddels wordt het familiebedrijf gerund door alweer de achtste generatie.

"Het publiek heeft in alle tijden behoefte om mooie dingen te beleven en dat geven wij de mensen met ons hart", stelt Sarina Renz, artieste en allesdoener bij het circus. "Het zit in de genen." Haar boodschap: kom genieten van echt circus dat niet voor niets behoort tot ons immaterieel cultureel erfgoed. "Nergens anders vind je levende cultuur in zo'n warme en rijke traditie." De gehele circuscultuur staat sinds 2013 op de Nationale Inventarisatie Immaterieel Cultureel Erfgoed, inclusief tent- en theatercircussen, jeugdcircussen en circusopleidingen.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het circus en bij de VVV in Den Burg.