De eucharistieviering in dorpshuis De Hof. Beide delen zijn afgeladen vol met gasten.
De eucharistieviering in dorpshuis De Hof. Beide delen zijn afgeladen vol met gasten. Foto: Jeroen van Hattum

Beetje letten op elkaar

Circa vijfhonderd mensen bezochten zondagochtend in dorpshuis De Hof in De Koog de eucharistieviering ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Katholischen Touristenseelsorge op camping Kogerstrand.

Het waren voornamelijk Duitse gasten die bij de dienst aanwezig waren. Merendeels Duitsers die momenteel vakantie vieren op het eiland, maar een aantal gasten reisde speciaal voor de dienst een dag op en neer tussen Duitsland en Texel. Ook diverse oud-medewerkers van het toeristenpastoraat waren speciaal voor de viering naar Texel gekomen.

Het maakte wel duidelijk dat de Touristenseelsorge van het bisdom Essen voor veel Duitse gasten meer is dan een caravan van de kerk die jaarlijks op Kogerstrand staat. Het is voor met name de Duitse gasten al decennialang een vertrouwde plek om elkaar te ontmoeten, om gezamenlijk kerkdiensten te houden en om gezamenlijk tijdens de vakantie op Texel activiteiten te ondernemen.

Bisschop Franz-Jozef Overbeck van het bisdom Essen, die het hele weekend op Texel was, benadrukte tijdens de dienst het belang van de gemeenschappelijkheid en het letten op elkaar. "Geloven doe je niet alleen, dat doe je met elkaar." Volgens de bisschop biedt het toeristenpastoraat ook meteen de gelegenheid om een beetje op elkaar te letten tijdens de vakantie, zodat mensen ergens niet opeens alleen voor hoeven te staan.

Maartje en Bram Guiljam uit Oosterend, al jarenlang twee drijvende krachten in de contacten tussen de Texelse kerken en het Duitse toeristenpastoraat, kregen uit handen van Overbeck een bisschoppelijke onderscheiding voor al hun inzet. Er waren ook lovende woorden voor andere Texelaars die al jarenlang meehelpen bij de Duitse kerkdiensten.

Bram Guiljam had namens de Texelse kerken voor het jubilerende toeristenpastoraat een nieuwe fiets bij zich, zodat de medewerkers van het pastoraat daarmee op pad kunnen gaan. Guiljam had ook een uitnodiging voor bisschop Overbeck: hij was nu een weekend op Texel, maar de bisschop zou volgend jaar maar eens een week lang moeten meedraaien op Kogerstrand. Die uitnodiging gold uiteraard ook voor hulpbisschop Jan Hendriks (bisdom Haarlem-Amsterdam) die eveneens bij de eucharistieviering was.

Het was een boodschap die met een knipoog werd gebracht en dat gold voor meer momenten tijdens de bijna 2,5 uur durende dienst. Serieus, maar ook ontspannen en gemoedelijk in vakantiesfeer. En na afloop was het nog niet eens afgelopen: een hoop gasten bleven hangen op het grasveld achter De Hof om wat te eten en met elkaar na te praten.