De KDC-10 vergezeld door twee straaljagers van de Belgische luchtmacht.
De KDC-10 vergezeld door twee straaljagers van de Belgische luchtmacht. Foto: Jeroen van Hattum

"Je kunt de vliegtuigen hier zo goed zien"

"Het is hier zo open", vertelt Harry Ligtenbarg uit Neede (Achterhoek), één van de duizenden bezoekers van de Leaseweb Texel Airshow.

"Als je het terrein op bent, kun je rustig naar veel plekken lopen zonder last te hebben van strenge regels. Het is kleinschalig en je kunt de vliegtuigen hier zo goed zien. Nederland heeft al niet veel vliegshows meer, dus het is geweldig dat dit hier allemaal mogelijk is." Lovende woorden en die waren zaterdag bij meer bezoekers van de achtste editie van de Texel Airshow te horen. Erik Surksema en zijn zoon David waren er speciaal voor op en neer gereisd vanuit Apeldoorn. "Drie jaar geleden waren we hier voor het eerst en dat was dus goed bevallen. Het is allemaal zeer bijzonder om te zien."

De vliegshow begon om 12:30 uur en duurde tot circa 16:30 uur. De show werd ingekort in verband met de te laag hangende bewolking waardoor het slotspektakel van de Jordaanse luchtmacht werd afgeblazen. De Jordaniërs hebben als grens voor de bewolking een afstand van 1000 voet (driehonderd meter) tot de grond en de bewolking zat op 700 voet. De bezoekers hadden tegen die tijd echter al een dijk van een middag gehad.

Hoogtepunten waren een demonstratie van de KDC-10 met twee Belgische straaljagers, een Duitse Airbus, een demonstratie met een bijna tachtig jaar oude Mustang uit de Tweede Wereldoorlog, een vader en zoon die synchroon vlogen met een vliegtuig en een bouwmodel van hetzelfde type vliegtuig en een demonstratie van het Breitling Jet Team dat uit zes straaljagers bestond. Die voorstelling moest als gevolg van de weersomstandigheden iets eerder dan gepland worden afgebroken, maar het was vanaf de grond adembenemend om te zien hoe strak de straaljagers met elkaar in slagorde voorbij vlogen. Het was voor het eerst in zes jaar dat de Breitlings in Nederland te zien waren en dat was te danken aan lobbywerk van Ed de Bruijn van het vliegveld.

Imponerend was eveneens een demonstratie van helikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Een van de helikopters liet zien hoe bemanning aan een lier naar de grond wordt gebracht. De helikopter bleef tijdens de operatie roerloos en zonder te bewegen op één plek in de lucht hangen. Een demonstratie met de Catalina PH-PBY (watervliegtuig dat ook op een baan kan landen) ging niet door als gevolg van technische problemen. Er klonk echter luid applaus op het veld, nadat presentatoren Leo van der Goot en Jan Cocheret om een steunbetuiging hadden gevraagd voor de mensen die de Catalina jarenlang in de lucht hebben gehouden.

Herman IJsseling van Flying Focus speelde een rol bij de geplande demonstratie van een Cessna 0-2A. Die moest als gevolg van een mankement aan de grond blijven, waarna de piloot met de Cessna van IJsseling de lucht in kon om zijn technieken te vertonen. De vliegshow verliep zonder problemen. Verkeersregelaars leidden het verkeer in goede banen en het was opmerkelijk dat er na afloop amper rotzooi op het terrein lag. Naar schatting zagen circa twintigduizend toeschouwers de vliegshow waarvan zo'n twaalfduizend betalend op het terrein van het vliegveld. Voor de organisatie was het aantal 'niet-betalende toeschouwers' iets minder florissant, omdat de kosten wel ergens vandaan moeten komen. Lizette Hoenderveld uit Zeewolde, speciaal voor de show een lang weekend op Texel, liet weten veel foto's te hebben gemaakt. "Misschien wel iets teveel, maar het was prachtig om te zien."