Hannie Maas met bisschop Overbeck, pastoor Garcia en hulpbisschop Hendriks.
Hannie Maas met bisschop Overbeck, pastoor Garcia en hulpbisschop Hendriks. Foto: Jeroen van Hattum

Pauselijke eer voor Hannie Maas

Hannie Maas uit De Koog is zondag Pauselijk onderscheiden voor haar inzet voor de katholieke kerk in De Koog en het toeristenpastoraat van het bisdom Essen.

Mevrouw Maas kreeg uit handen van hulpbisschop monseigneur Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam de Pro Ecclesia et Pontifici. Dat is de hoogste Pauselijke onderscheiding die een leek binnen de katholieke kerk kan ontvangen.

Mevrouw Maas kreeg de onderscheiding tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de Touristenseelsorge van het bisdom Essen op Kogerstrand. Als koster van de katholieke kerk is zij vanaf het begin betrokken geweest bij het toeristenpastoraat.

De uitreiking had plaats in het bijzijn van bisschop monseigneur Frans-Jozef Overbeck van het bisdom Essen die in verband met het 50-jarig jubileum op Texel was. Het was voor mevrouw Maas een complete verrassing dat zij de Pauselijke onderscheiding kreeg. Het viel samen met haar 85ste verjaardag waarvoor zij werd toegezongen door de vijfhonderd bezoekers van de eucharistieviering. Er waren diverse Texelaars bij de uitreiking aanwezig.

Er werd stilgestaan bij Dieuw Maas die een paar jaar geleden overleed. Samen met haar was Hannie Maas vijftig jaar koster van de kerk die op 5 juni 1964 werd geopend, zodat Kogers en toeristen voortaan in De Koog diensten van de katholieke kerk konden bijwonen. De zussen Maas werden in 2007 al Koninklijk onderscheiden voor hun inzet voor de kerk en het toeristenpastoraat.