Annie Vlaming-Troost was tientallen jaren koster van de Hoornder kerk.
Annie Vlaming-Troost was tientallen jaren koster van de Hoornder kerk. Foto: Olivier Schilling/Texel Images

Koster Annie Vlaming-Troost voelde sterke band met Hoornder kerkje

Alles moest keurig netjes zijn. Annie Vlaming-Troost, vele jaren koster van de Hoornder kerk, zette de puntjes op de i.

Ze werd geboren bij het Licht van Troost, aan het Molwerk. Haar vader was vuurtorenwachter, hun huis stond bovenop de dijk. 'In De Cocksdorp ontmoette ze Arie Vlaming, met wie ze trouwde. Ze verhuisden naar de Prins Hendrikpolder, waar Arie het gemaal beheerde en onderhoudswerk aan de dijk deed. Annie hielp haar man als koster van de NH kerk in Den Hoorn. Op zijn sterfbed sprak hij in 1993 de wens uit dat zij dit werk zou voortzetten, zóveel belang hechtte hij er aan. Zo geschiedde. Ze deed de schoonmaak, het voorbereiden van het avondmaal, de aankleding bij hoogtijdagen en deed allerlei andere klussen.

Ze koesterde een sterke band met de kerk.Zelf zei ze daarover: "We zijn hier allemaal gedoopt. Mijn vader en broer hebben van gejut hout het kruis gemaakt, dat in de kerk boven de deur naar de consistorie hangt. De vorige consistorie is door mijn ooms gebouwd. Bij de voorbereidingen voor het paasontbijt word ik geholpen door mijn dochters en kleinkinderen. Dan staan we hier met een grote club broodjes te smeren voor de hele gemeente." De borden met gezangen waren nog door haar echtgenoot gemaakt. "Het is fantastisch als er geoefend wordt voor een concert en ik de enige toehoorder ben. Als ik alleen in de kerk ben, kan ik intens van de stilte genieten." Ze plaatste waxinelichtjes. "Dat geeft warmte en sfeer. Geloof is warmte. Het is de bron bij lief en leed. Dat is ook wat ik van bezoekers van de kerk hoor: hoe geborgen het hier voelt. Men waardeert de kleinschaligheid." Ooit werd ze genomineerd voor de verkiezing van Koster van het Jaar. Haar toewijding was groot, koster bleef ze bijna tot het eind.

Naast haar dagelijkse werk in de kerk was zij voorzitter van de plaatselijke kring van FNV Vrouwen. In haar vrije tijd maakte zij lappendekens voor goede doelen in Roemenië. Ze was vanaf 1965 actief voor de hervormde kerk. In allerlei functies, als leider van de zondagschool, ouderling en koster. Verder was ze betrokken bij de Hoornder reisvereniging, de rommelmarkt en ze bezocht oudere en eenzame mensen. Schijnbaar onvermoeibaar. "Ik ben gezond en positief ingesteld. Daar ben ik elke dag dankbaar voor. Ik zeg wel eens dat ik de sterke genen heb van mijn opa, Biem Lap, die werd Sterke Biem genoemd."

Haar inzet als vrijwilliger bleef niet onopgemerkt. In 2008 werd ze benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Annie Vlaming-Troost overleed vorige week dinsdag. Ze werd 86 jaar.