Zorgen over grondtransport bij natuurontwikkeling Waalenburg

Combinatie Tessel gaat morgen van start met de natuurontwikkeling in Waalenburg. Daarbij gaat een kleine 400.000 kubieke meter grond op de schop.

Het merendeel van de grond gaat het gebied uit, meer dan 17.000 vrachtauto's gaan de weg op. Het blijft wel op Texel. Niet tot tevredenheid van Texelse Belang. De partij vindt dat geen gehoor is gegeven aan de "dringende oproep" die de raad in 2017 deed om opslag van grond in Waalenburg te houden. Zo gaat er 35.000 kuub naar Gronddepot Texel aan de Rozendijk. Maar volgens het college interpreteert TB de motie verkeerd en past het grondtransport geheel in de motie. Doel van de motie was volgens b en w te voorkomen dat her en der op het eiland hopen grond zouden ontstaan. "Nieuwe depots worden niet gemaakt." De opslag aan de Rozendijk is al lang geleden vergund.

Circa 90.000 m2 grond blijft in Waalenburg, de rest (het merendeel) gaat het gebied uit. Het wordt gebruikt voor het ophogen van agrarische percelen en de dijkversterking. Een hoeveelheid zandgrond gaat naar de Rozendijk. Deze circa 1750 transporten, maar ook de andere vrachten, leiden volgens TB tot schade aan de wegen en verkeersonveiligheid. Meer dan 17.000 vrachtauto's gaan de weg op.

B en w geven aan dat de zandgrond die naar de Rozendijk gaat straks onder meer nodig is om verbeteringen aan wegen aan te brengen.

Tijdens het werk gaat De Staart dicht, evenals de Westerboersweg en een stukje van de Polderweg, van circa De Staart tot de Laagwaalderweg. Waar nodig zullen verkeersregelaars worden ingezet.