LEGO-dag in 2016.
LEGO-dag in 2016. Foto: Archief Texelse Courant.

Jubileum Texels Bouwblokje

Wat in 2009 begon met het ten toon stellen van wat eigen LEGO op boerderij Hoeve Nieuwkoop van Eric en Esther Bakker tussen Den Burg en De Koog is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement. Op zondag 12 augustus wordt alweer de tiende editie gehouden.

In de week voorafgaande aan het evenement verhuizen de koeien naar een andere stal. Erik Bakker: "de stal wordt helemaal schoongespoten, rekken verwijderd en roosters afgedekt met zeilen waarmee de meststank wegblijft. Na een paar dagen is het omgetoverd in een expositieruimte en is nog weinig meer van een stal terug te vinden." Voor deze jubileumexpositie hebben de Bakkers kans gezien een aantal top verzamelingen binnen te halen. Esther Bakker: "zo komt er één van de vier verzamelaars ter wereld die alle LEGO minifigs (poppetjes) bezit die zijn uitgegeven. Het duurste exemplaar vertegenwoordigd meer dan €1000,- aan waarde. Een andere verzamelaar neemt zijn hele kleurrijke verzameling Fabuland mee."

Uiteraard zullen Erik en Ester zelf ook hun verzameling tonen. Erik, zelf trots en actief brandweerman in de post Den Burg, vindt het vooral leuk dat hij IncidentenCity ook naar het eiland heeft kunnen halen. Een LEGOstad van 23m2 oppervlakte en opgebouwd uit meer dan 250.000 steentjes. Het staat vol met actuele herkenbare nagebouwde Nederlandse incidenten waarbij de brandweer ondersteuning heeft verleend. Erik: "ik heb zelf laatst als brandweerchauffeur de natuurbrand in de duinen bij De Cocksdorp mee mogen blussen. Ook die zal in verkleinde versie te bewonderen zijn." Bezoekers kunnen meedoen aan een "zoek de 23 incidentenwedstrijd" en daarmee LEGOsets winnen.

De jubileumeditie van het Texelsbouwblokje, zoals de organisatie zich noemt, vindt plaats van 10:00 uur tot 16.00 uur bij Kampeerboerderij Hoeve Nieuwkoop, Pontweg 146, De Koog. Esther: "Zowel de toegang tot het evenement als het parkeren zijn weer gratis. Het is daarmee een laagdrempelig evenement voor iedere eilandbewoner en –bezoeker. Er zal ook weer een LEGO-eiland van Texel te vinden zijn waarop kinderen (maar ook volwassenen) hun zelf gebouwde typisch Texel bouwcreatie mogen tentoonstellen."