Wel drugs en wapens, geen celstraf

Een 59-jarige inwoner van Oosterend hoeft ondanks bewezen drugs- en wapenbezit niet de gevangenis in. De rechtbank in Alkmaar veroordeelde hem donderdag tot een jaar geheel voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf.

De eis was twee jaar gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De politie viel de woning van de man begin vorig jaar binnen omdat er aanwijzingen waren dat hij er een wietplantage had. Maar in plaats van planten en hennepstekken vonden agenten 114 gram cocaïne, 91 gram amfetamine en 224 xtc-pillen. Daarnaast had de man vuurwapens in zijn bezit, waaronder geweren, een revolver, munitie, een geluiddemper en een zelfgemaakte schietpen. Ook vond de politie ruim 13.000 euro aan contanten.

Aanvankelijk dacht justitie dat het om witgewassen drugsgeld ging. Maar twee weken geleden liet de aanklaagster zich overtuigen door de vriendin van de verdachte, die aannemelijk wist te maken dat het haar spaargeld was. Justitie vroeg daarop prompt vrijspraak voor witwassen. Ook schrapte het een ontnemingsvordering ter hoogte van meer dan 16.000 euro.

De rechtbank was het daar volmondig mee eens en ging donderdag nog een stapje verder door te stellen dat ook niet kan worden bewezen dat de man daadwerkelijk in drugs heeft gehandeld. Uit niets is gebleken dat uit de aanwezige handelsvoorraad al drugs waren verkocht. Daarmee bleven alleen het bezit van zowel de drugs als de wapens over.

Onvoldoende voor een celstraf, oordeelde de rechtbank. De man heeft het bezit van de drugs en de wapens bekend. Hij zei dat hij "uit geldnood" had ingestemd toen hij de vraag had gekregen een partij drugs te verhandelen. De wapens moesten worden gezien als hobby, zei hij twee weken geleden.

De man heeft het bezit van de drugs en de wapens toegegeven en naar eigen zeggen uit geldnood het verkeerde pad gekozen. Hij zat in financieel zwaar weer, toen hem in een café werd gevraagd een partij drugs door te verkopen. "Heel stom. Ik heb er geen ervaring mee en had geen idee hoe ik het moest verkopen. Dat is ook niet gelukt."

De wapens zijn volgens hem aangeschaft uit liefhebberij. Met een groot deel kan niet geschoten worden. De schietpen, die er uitziet als een gewone balpen, heeft hij zelf hobbymatig gebouwd. "Daar heb ik alleen balletjes mee afgeschoten. Ik ben bang dat hij uit elkaar klapt als ik er kogels in doe." De man erkende zijn fout.