Afbeelding
Foto: Johan Bommerson

Drukte sterrenwacht voor zien bloedmaan

Het was vrijdagavond afgeladen vol bij volksterrenwacht 'Cees de Jager' bij Ecomare met mensen die de maansverduistering wilden bekijken.

Er was bijna geen plekje meer vrij bij de sterrenwacht die, in het donker liggend tegen de duinenrij, een prachtig uitzicht op het heelal biedt. Het dak was naar achteren geschoven, waardoor er een volledig vrij uitzicht was. De verduisterde maan liet even op zich wachten, maar met behulp van de telescopen konden de bezoekers (foto 5 en 7) ook naar Venus, Jupiter, Saturnus en kijken. Vrijwilligers van de sterrenwacht gaven tekst en uitleg. De maan was verduisterd van 21:30 uur tot 23:13 uur. Dat was de langste totale verduistering die deze eeuw gaat plaatsvinden. Extra bijzonderheid was dat het internationaal ruimtestation ISS nog voorbij kwam boven Texel. Nadat de langzaam voortbewegende stip aan het heelal was ontdekt, had één van de vrijwilligers op zijn telefoon snel achterhaald dat het daadwerkelijk het internationaal ruimtestation was. Totale maansverduisteringen komen niet vaak voor in Nederland. De vorige was op 28 september 2015, de volgende is op 21 januari 2019 en daarna duurt het tot 7 september 2025 voordat er weer een totale maansverduistering is.

Fotocollage

Ook elders op Texel was er volop belangstelling voor de "bloedmaan". Zoals ook blijkt uit de foto's die we van meerdere fotografen kregen opgestuurd. Een foto van de maan tegen het silhouet van de IJzeren Kaap (1), gemaakt door Johan Bommerson. Meerdere mensen aanschouwden daar het natuurfenomeen vanaf de dijk. Henk Leyen fotografeerde de maan (2 en 8) vanuit De Cocksdorp.

Sytske Dijksen vereeuwigde de maan vanaf een duintje, tegen het silhouet van Den Hoorn (3). Het stipje rechtsonder is Mars. Ze was daar in gezelschap van onder andere Madeleine van de Kamp en Kees Groenewoud (9). "Heerlijk sfeertje."

Elly Rutten (Foto 4 en 6) stuurde een fotocollage met daarop de maansverduistering in verschillende stadia.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding