De Pools-Franse organiste en pianiste Lidia Ksiazkiewicz.
De Pools-Franse organiste en pianiste Lidia Ksiazkiewicz.

Poolse-Franse pianiste

De Pools-Franse organiste en pianiste Lidia Ksiazkiewicz geeft op woensdag 8 augustus 2018 om 20.00 een orgel/pianoconcert in het Hoornder kerkje. Zij is titulair organiste van de kathedraal van Laon, Frankrijk. Ze speelt muziek uit de vroege en late Barok.

Het programma is divers samengesteld, zeker wat de orgelmuziek betreft. Zij begint met een werk van de beroemde Poolse componist en organist Adam z Wagrowca (1600- 1629) (Adam van Wagrowicensis). Als cistercienser monnik heeft hij voor zijn abdij veel liturgische werken geschreven. Uit zijn oeuvre speelt zij Kyrie, Christe, Gloria, Et in terra, Cum Sancto Spiritu, In elevatione, korte voorspelen bij de betreffende onderdelen van de RK mis.

Van de Franse componist Jacques Boyvin (circa 1653-1706) vertolkt zij uit de Suite voor orgel in de vierde toon, afkomstig uit het Tweede Orgelboek: Prélude, Fugue Chromatique. Van de grote hedendaagse Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992) laat zij het heel ingetogen Monodie (begeleide eenstemmigheid) horen, om dan het orgelgedeelte af te sluiten met een werk van Engelse origine: John Stanley (1712-1786), Prelude and fugue in G-minor, op5 n° 9.

Het tweede deel van het concert is geheel gewijd aan de Pools-Franse componist Frédéric Chopin. Van hem speelt zij de volgende composities: Cantabile en si-bémol majeur; Largo en mi-bémol majeur; Variations brilliantes sur le rondo favori: "Je vends des scapulaires" (Ik verkoop zeeschelpen), uit de komische opera "Ludovicus" van de componisten Herold en Halevy; Feuille d' Album en mi-majeur; Fugue en la-mineur; Valse en mi-mineur (op. Posth); Nocturne en do-dièse mineur en tenslotte: Allegro uit het concert op. 46.

Met dit programma toont Lidia Ksiazkiewicz hoe veelzijdig zij is.