Wat ik zeggen wou

Parkeren op Texel

Texel is een prachtig eiland en we komen er graag. We hadden in februari onze kampeerplaats gereserveerd en ook gelijk een e-vignet geregeld voor het parkeren, €20,- en een jaar geldig.

Helaas hebben we eind mei een ongeluk gehad - met kleine verwondingen - maar waarbij de auto total loss is verklaard. De nieuwe auto is besteld en wordt eind augustus geleverd. Gelukkig konden we wel voor het kamperen een huurauto ophalen, zodat de kampeeruitrusting en de fietsen mee konden.

Op de dag dat we de huurauto ophaalden hebben we de gemeente Texel gebeld om het andere kenteken voor het e-vignet door te geven. Tot onze verbazing bleek dat dit niet mogelijk was, ook niet nadat we het uitgebreid hadden toegelicht. De regel is dat het vrijwaringsbewijs ingeleverd moet worden, maar dat hadden we nog niet ontvangen omdat het net was gebeurd. We begrijpen dat je hierover regels moet maken maar dit was zo duidelijk. We wilden wel foto's van de auto sturen, of een bericht van de verzekering of een ander bewijs, maar nee, regels zijn regels.

We hebben gesproken met twee medewerkers van de gemeente en dezelfde dag nog een keer het verhaal gedaan naar de klachtenfunctionaris. Het was onmogelijk om zonder vrijwaringsbewijs ons kenteken te wijzigen. Dit was nu eenmaal het beleid en aan het einde van het jaar zouden ze het beleid gaan evalueren en dan misschien aanpassen. Tot die tijd veranderde er niets. Ons verhaal herhalen en het nogmaals uitleggen hielp echter niets – regels zijn regels. Het was teveel werk en het paste niet in het beleid. Eventueel moesten we dan bij een mogelijke bekeuring het maar voor de rechtbank laten komen.

Hoe bureaucratisch kun je zijn? Misschien ben je dan een gevangene van je eigen regels. En volgens ons liggen niet kunnen en niet willen hier wel heel dicht bij elkaar. Het zou goed zijn als gemeenteambtenaren zelfstandig in zaken zoals deze zinvolle besluiten kunnen en durven nemen.

Omdat we zin hadden in een ontspannen vakantie hebben we weer een e-vignet gekocht op het kenteken van de huurauto. Na de vakantie is er door ons een klacht ingediend bij de gemeente Texel. En wij blijven genieten van de prachtige natuur van Texel!

.Jan en Stieneke de Jong, Groningen

Naschrift: De gemeente vindt het heel vervelend, maar geeft ook aan zich aan de regels te moeten houden. Wel zal deze reactie, net als andere, worden meegenomen in de evaluatie.