Jubileum Touristenseelsorge

Het is al vijftig jaar een vertrouwde plek voor met name Duitse toeristen; de Touristenseelsorge van het bisdom Essen op camping Kogerstrand in De Koog.

Komende zondagochtend 5 augustus wordt het jubileum gevierd met een eucharistieviering in dorpshuis De Hof in De Koog. De dienst begint om 11.00 uur. Bisschop Franz-Josef Overbeck van het bisdom Essen is bij de dienst aanwezig, evenals hulpbisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Ed Moltzer, die jarenlang pastoor was op Texel (tegenwoordig is hij deken van het dekenaat Noord van het bisdom) en Ivan Garcia, pastoor op Texel sinds 2013, zijn eveneens aanwezig bij de dienst.

Het toeristenpastoraat bestaat uit een caravan die het bisdom Essen jaarlijks in het hoogseizoen op camping Kogerstrand plaatst. Het is voor Duitse toeristen de plek om even langs te gaan voor een praatje of om boeken te lenen. De Touristenseelsorge zorgt verder wekelijks voor kerkdiensten in het Duits in De Koog en De Cocksdorp, er wordt wekelijks gezamenlijk gezongen in een duinpan vlakbij Opduin en er zijn wekelijks geloofsgesprekken in De Schuilhut in De Koog.

De Touristenseelsorge is volgens medewerkers van het bisdom Essen een dankbare plek voor Duitse toeristen die tijdens de vakantie tot zichzelf komen en meer tijd hebben om over het geloof na te denken. Het is volgens hen ook een dankbare plek voor toeristen om elkaar te ontmoeten. Zo worden er gezamenlijk rondvaarten met de kotter gemaakt over de Waddenzee en er zijn gezamenlijke fietstochten over het eiland. De Touristenseelsorge ontstond in 1968 in De Koog en heeft mede dankzij diverse Texelaars altijd kunnen floreren op het eiland.