Redding van de bulldozer bij Ceres. Het lijkt of het hele voertuig is weggezakt, maar het was vooral de achterkant die iets te diep in het zand zat.
Redding van de bulldozer bij Ceres. Het lijkt of het hele voertuig is weggezakt, maar het was vooral de achterkant die iets te diep in het zand zat. Foto: Johan Habing

Bulldozer zakt weg in opgespoten zand bij Ceres

Het was vrijdagmorgen even spannend bij de zandopspuiting ter hoogte van Ceres. Een van de bulldozers die het opgespoten zand uitreed, geraakte met de achterkant iets te diep in het zand en moest met behulp van het andere materieel uit het zand worden getrokken. Volgens Johan Habing, die er langs kwam, was het indrukwekkend om te zien hoe de bulldozer door de anderen werd gered. Er deed zich geen letsel voor. De Bartolomeu Dias, de sleephopperzuiger die het zand aanvoert, heeft inmiddels ook al vier projectielen te pakken gehad bij het opzuigen van zand een aantal mijl ten zuidwesten van Texel. Aannemer Jan De Nul heeft procedures aan boord wanneer er een verdacht object in de lading zit. In dat geval wordt onder meer de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) gealarmeerd om de objecten te bekijken en indien nodig onschadelijk te maken. De Bartolomeu Dias kan 14.000 kubieke meter zand aan boord hebben. Bij Ceres zijn vorige week officieel de werkzaamheden gestart voor de aanleg van de nieuwe PH-zanddijk en het bijbehorend natuurgebied van tweehonderd hectare.