Brandon O'Brien's Aerobatic Stuntteam in 2015.
Brandon O'Brien's Aerobatic Stuntteam in 2015. Foto: Archief Texelse COurant

Spektakel op en boven vliegveld

Het belooft zaterdag een waar spektakel te worden tijdens de Leaseweb Texel Airshow op en vooral boven het vliegveld Texel. "We zijn er in geslaagd om een prachtig afwisselend programma neer te zetten met een aantal deelnemers die of voor het eerst of voor het eerst sinds jaren op een vliegshow in Nederland zijn", vertelt Mike de Bruijn van het vliegveld.

Op de grond kan men ervaren hoe het is om te vliegen in een straaljager met de 'Flightsimulator van de F35". De Lockheed Martin-F-35 Lightning II is een straaljager die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. In de lucht kunnen de bezoekers onder meer genieten van de 'KDC-10', een militair transportvliegtuig dat een aantal keren over komt vliegen. "Het vliegtuig wordt geflankeerd door twee 'F-16's' van de Belgische luchtmacht. Ze komen laag overvliegen. Genieten voor de liefhebbers dus. Waar ik ook heel trots op ben is de aanwezigheid van de Tsjechische luchtmacht. Zij komen met twee type heli's, een transport- en een gevechtshelikopter, waarmee ze een demo houden." Mike wordt enthousiast als hij gevraagd wordt naar de hoogtepunten van de show, hij kan maar moeilijk kiezen.

"'Brendan O'Brien's Flying Circus' is voor de derde keer op rij aanwezig. Hij landt op een rijdende truck. Het blijft iedere keer weer spectaculair om te zien", stelt Mike. Zijn vader Ed de Bruijn organiseert al sinds 1980 de Airshow en sinds 2001 ook airshows voor de Luchtmacht, zijn netwerk is hierdoor enorm en dit opent logischerwijs deuren die voor anderen gesloten blijven. "Voor de eerste keer in Nederland is de Duitse Luchtmacht aanwezig met de 'Airbus A400',een enorm transportvliegtuig. Een lust voor het oog zijn ook de 'Red Bull-vliegtuigen' 'De Lightning' en de 'Corsair' die een show komen geven. Het zijn vliegtuigen die ooit gebouwd voor vliegdekschepen in de Tweede Wereldoorlog", gaat Mike verder. Het 'Breitling Jet Team' verschijnt met zeven jets op de Airshow. "Het is één van de beste civiele teams ter wereld. Ze zijn al zes jaar niet in Nederland geweest. Heel gaaf dat zij komen. Met maar liefst zeven jets is dat een show die men niet wil missen."

Voor jong en oud

De Leaseweb Texel Airshow is een evenement voor jong en oud. De echte vliegtuigspotters moeten er al op tijd bij zijn. "Zaterdag is het terrein vanaf 8:00 uur geopend. Tussen dat moment en 12:30 uur landen er zo'n 180 vliegtuigen. Dat is nog een hele operatie. 's Morgens is er een zogenoemde airfair met allemaal luchtvaartgerelateerde stands. Er is legerkleding te koop, onze eigen merchandise - met caps en polo's, etc. - en de luchtmacht staat er met een wervingsstand." De toeschouwers kunnen dus al lekker in de stemming komen tot 12:30 uur. Dan vullen de parachutisten van Paracentrum Texel de lucht. Vanaf dat moment volgen de diverse luchtshows met helikopters, aerobatics, formatieteams en jets. "Voor de kinderen is er ook van alles te doen. We zorgen voor een extra springkussen en het 'Flying Circus' van een oud KLM-piloot die aanwezig is met zijn dubbeldekker, is een garantie voor vermaakt voor ouders en kinderen.

Handige tips

Als gezegd gaan de poorten bij het vliegveld om 8:00 uur open, het evenement duurt tot 17:00 uur. Kaarten voor de vliegshow kosten in de voorverkoop €13,- en aan de poort €15,-. Voor kinderen tot twaalf jaar zijn deze bedragen respectievelijk €7,- en €6,-. Tickets zijn te verkrijgen via www.texelairshow.nl. Op deze website vindt men ook meer informatie over de deelnemers. "Daarnaast raden wij mensen aan op de fiets te komen. Met de auto kan wel, parkeren kost €5,-. Het is eenrichtingsverkeer. Vanuit het zuiden kan men rechtstreeks naar het terrein. Vanuit het noorden wordt men omgeleid. Ik raad bezoekers aan de Texel Airshow-app te downloaden. Dit zal gedurende het evenement de manier zijn om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen in het programma en andere weetjes", besluit Mike. Vrijdag wordt de generale repetitie gehouden voor een aantal deelnemers. Deze vindt plaats tussen 13:00 en 16:00 uur.