Wadsteiger Joop Mulder
Wadsteiger Joop Mulder Foto: Gerard Timmerman

Commissie zinspeelt op sobere Wadsteiger

"Een hele mooie toevoeging aan het eiland. Het heeft alles te maken met de omgeving, verleden en toekomst en verbindt kunst met cultuur." Terschellinger Joop Mulder, grondlegger van Oeral, steekt de loftrompet over het plan voor de Wadsteiger bij De Cocksdorp.

Een meer dan welkom signaal voor Stichting Waterrijke Perspectieven (SWP), initiatiefnemer van de steiger. Deze groep volgt met toenemende zorg de ontwikkeling van dit ambitieuze plan. Onomstreden is het plan nooit geweest, voor- en tegenstanders mengden zich bijvoorbeeld in de discussie tijdens de informatiebijeenkomst precies een jaar geleden. Teleurstelling voor SWP is dat Natuurmonumenten (NM) aangeeft een steiger van honderd meter lengte lang genoeg te vinden. NM, dat het wad vanaf honderd meter uit de teen van de dijk beheert, wil niet dat de steiger verder loopt over het gebied van NM. Een standpunt dat volgens beheerder Eric Menkveld is ingegeven door "reacties uit de achterban." Van wie precies, laat hij in het midden. Andere voorwaarde van NM is dat de steiger landschappelijk wordt ingepast. Dus geen bouwwerk aan het eind.

Enkele weken geleden boog de Commissie Ruimte en Ontwikkeling van de gemeente zich over de Wadsteiger. Het advies van de commissie aan het college van b en w is nog in de maak. Maar de teneur van de openbare bijeenkomst is dat de commissie "terughoudend" is over het plan. Het advies kan uitdraaien op een wat sobere uitvoering van de steiger, niet al te lang dus.

Mulder, tevens initiatiefnemer van het eilandoverstijgende kunst- en cultuurproject "Sense of Place", proeft in de opstelling van NM en de commissie de invloed van "enkele tegenstanders". "Dat zie je vaak op de Waddeneilanden. Plannen die met veel enthousiasme en draagvlak door de lokale samenleving zijn gemaakt, worden door enkelingen getorpedeerd. Maar je ziet helaas vaak dat een paar personen het initiatief wel kunnen blokkeren. Het zou zonde zijn als dit gebeurt met een prachtig, verbindend project als de Wadsteiger."

Het advies van de Commissie Ruimte en Ontwikkeling wordt in september verwacht. Het college weegt ook adviezen over economische, natuurwaarden en andere aspecten mee in de besluitvorming. Op de foto Joop Mulder met Arnold Langeveld en Erwin van der Linde van SWT.