Jaap Lap en Lisanne de Leeuw wonnen de prijs voor het schoonste geheel.
Jaap Lap en Lisanne de Leeuw wonnen de prijs voor het schoonste geheel. Foto's: Willem Sangers

Ringsteken van start

Petruska en Dorinde Timmer hebben zondag in De Koog de openingswedstrijd van het ringsteekkampioenschap gewonnen. In totaal verschenen er veertien combinaties aan de start.

Het was even spannend of er genoeg deelnemers waren om het Texelse folkloreschouwspel te laten doorgaan, de organisatie was dan ook verheugd om uiteindelijk veertien deelnemende teams te hebben. Voor het eerst werd het rondje andersom gereden. De deelnemers reden dus richting de hoek van Paul Patat in plaats van er van af. "Dit was het tweede jaar dat het in De Koog 's avonds gehouden werd. Vorig jaar kwamen we er achter dat de stekers wel erg tegen de zon in moesten kijken en daarom hebben we het rondje omgedraaid. Dat is goed bevallen", vertelt Elles de Haan.

Het was 's avonds al afgekoeld, zodat het voor deelnemers en paarden goed toeven was. De winst ging hierbij dus naar Moeder en dochter Timmer. De tweede plaats was een prooi voor nieuwkomer Lisanne de Groot en steekster Lillian Visser. Hans Boom en dochter Daniƫlle Snowden-Boom legden beslag op de derde plek. De prijs voor het schoonste geheel - geen onbelangrijk onderdeel van het ringsteken - ging naar Jaap Lap en Lisanne de Leeuw. Het publiek genoot en was in groten getale komen kijken. Een prominentenronde was er dit jaar in De Koog niet.

Den Hoorn en Den Burg

De kop is er af, maar het ringsteekkampioenschap is nog lang niet beslist. Het spektakel gaat op donderdag 2 augustus om 19:00 uur verder in Den Hoorn. Dat is na afloop van de Hoornder donderdag. De finale wordt op 8 augustus gehouden op de Groeneplaats in Den Burg. In Den Hoorn en Den Burg worden wel prominentenronden gehouden.

Afbeelding