Gerard Bouwman en Piet de Vries, met in hun midden burgemeester Uitdehaag.
Gerard Bouwman en Piet de Vries, met in hun midden burgemeester Uitdehaag. Foto: Gerard Timmerman

Eerbetoon voor Texelse redders Piet de Vries en Gerard Bouwman

Eerbetoon voor Piet de Vries en Gerard Bouwman, twee Texelaars die op 20 september 2017 een oma en haar kleindochter van de verdrinkingsdood redden. Uit dank kregen beide redders tijdens een speciale bijeenkomst lof toegezwaaid door de burgemeester.

Gerard Bouwman uit De Waal en Piet de Vries, matroos en schipper op De Vriendschap waren die dag aan het werk bij Paal 33 in De Cocksdorp. Ze kennen het gebied en ook de gevaren. De zeebodem loopt er steil naar beneden. Suzan Boon en haar kleindochter Loïs waren op het strand. Loïs raakte spelenderwijs in zee en verloor de grip onder haar voeten. Oma schoot te hulp, maar raakte ook in de problemen. Beiden gingen kopje onder.

Bouwman zag het gebeuren en aarzelde niet. Hij schopte zijn schoenen uit en dook direct achter hen aan. "Ik heb beiden omhoog geholpen maar liep tegen een muur van zand op waardoor ik niet op de kant kon komen. Het wordt daar ineens heel diep." De Vries schoot te hulp en trok de drie drenkelingen het water uit. "We hadden geluk dat er op dat moment geen stroming stond vanwege het kenterend tij. Anders waren we onder de bak van De Vriendschap terecht gekomen." Het is niet de eerste keer dat Piet de Vries iemand uit het water redt: in 2014 ontving hij een zilveren Reddingsmedaille en een oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen omdat hij een jongetje uit de haven van Oudeschild redde.

Tijdens een bijeenkomst in De Robbenjager bedankte burgemeester Uitdehaag De Vries en Bouwman voor hun heldhaftige optreden. Een mooie toespraak, een bloemetje en als dank voor beiden ook een bedrag van €100,-. Ook Loïs, inmiddels vijf jaar, en haar oma waren daarbij aanwezig, evenals tal van andere genodigden. Uitdehaag noemde het optreden de redders een mooi staaltje van naar elkaar omkijken. "Want dat is tegenwoordig helaas niet meer vanzelfsprekend."

De zee bij paal 33 is dus verraderlijk, maar het strand is niet bewaakt. Om de badgasten attent te maken op het risico vroeg Bouwman de gemeente extra waarschuwingsborden in de omgeving te plaatsen. Aan de waterlijn staan nu vier verbodsborden met 'verboden te zwemmen' en langs de diverse opgangen en paadjes vanaf Paal 31 tot voorbij de steiger van Sil staan acht waarschuwingsborden met 'gevaarlijke stroming'. Bouwman en De Vries: "Mensen kunnen niet genoeg worden gewaarschuwd voor het gevaarlijke stukje strand hier!"