Pieternel Geurz, Cristine Frateur en Annelies Schoo bij het net aangebrachte lint.
Pieternel Geurz, Cristine Frateur en Annelies Schoo bij het net aangebrachte lint. Foto: Job Schepers

"Stop de kapwoede in De Dennen"

"Kaalslag!!!!!!!! Alle bomen met rode stip zullen worden gekapt! Protesteer!" Meters lint met bordjes met deze tekst werden vrijdag aangebracht bij een stuk bos aan de Heidvlakweg in de Dennen. Het besluit om 4.100 dennen te kappen leidt tot woede.

Het lint werd opgehangen door Annelies Schoo, Pieternel Geurtz en Cristine Frateur. Zij zijn het niet eens met de - in hun ogen - kaalslag die komende winter gaat plaatsvinden. Staatsbosbeheer (SBB) legt op hun website uitvoerig uit waarom het onderhoud aan het bos nodig is. "Onderhoud in bos De Dennen is belangrijk om het oorspronkelijke productiebos gezond en gevarieerd te houden en toekomstbestendig te maken. Er worden bomen weggehaald om jonge bomen de kans te geven om te groeien, zodat er straks een nieuwe generatie bos klaarstaat. Blijvende bomen krijgen meer ruimte om gezond groter te worden."

Brandveiliger

Maar volgens Staatsbosbeheer zijn er meer redenen: "het bos wordt (brand)veiliger. Brandsingels beperken de kans op onherstelbare schade door brand. Deze singels bestaan uit loofhout. Ze vormen een natuurlijke versperring voor vuur dat zich via brandgevoelige naaldbomen snel kan verspreiden. Door onveilige bomen langs fiets- en wandelpaden weg te halen blijft het bos een veilige plek voor iedereen. De Dennen is vanaf 1898 speciaal voor de productie van hout aangelegd. Het bos bestond vooral uit naaldbomen van dezelfde leeftijd. Zo'n bos is eentonig, kwetsbaar voor storm en brand en arm aan planten- en diersoorten. Staatsbosbeheer wil een natuurlijker bos stimuleren met een variatie aan bomen van verschillende leeftijden en soorten. Op die manier is het bos minder vatbaar voor ziektes en biedt het een goed onderkomen aan verschillende vogels, zoogdieren, insecten, bomen, planten en paddenstoelen." Annelies kan met name slecht tegen het argument van de diversiteit. "Het heet hier de Dennen, waarom moeten daar allemaal loofbomen komen. Bovendien zijn er zat stukken met loofbos. Wist je dat er in heel Nederland steeds meer dennenbossen verdwijnen?"

"Het gaat om geld"

Pieternel heeft de argumenten gehoord, voor haar zijn deze niet afdoende. "Het gaat om geld. Staatsbosbeheer heeft de opdracht om te leveren. Het is wel heel toevallig dat er ineens zoveel gekapt wordt op het moment dat de houtprijs stijgt." De stelling dat het om een verdienmodel gaat, wordt door SBB ontkracht: "De opbrengt van het hout dekt ongeveer de helft van de kosten van de dunning. Het onderhoud levert Staatsbosbeheer dus geen geld op."

De dames snappen dat er af en toe gedund moet worden, maar de manier waarop het nu gebeurt, gaat ze veel te ver. "Dit is geen dunnen. Dit is kaalslag. Zie je dat kleine boompje? Dat is de Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd. Als de dennen straks weg zijn, heeft die boom alle ruimte. Er is niet vanaf te komen. Nabij Ecomare doen ze nu al een proef om deze boompjes handmatig uit te roeien. Dat is een kwestie van volhouden. Je moet ze met wortel en al verwijderen en dan nog komt het terug. Dat wordt wat als de dennenbomen hier gekapt zijn", legt Annelies uit.

3000m2 gekapt

"Er worden komende winter 4.100 bomen weggehaald, dat is zo'n 3.000 m3. Het gaat om delen van het bos waar tijdens de vorige dunningen in 2012 en 2008 niets is gebeurd. De totale hoeveelheid hout in De Dennen is ongeveer 100.000 m3. Per jaar komt daar 5.000 m3 bij, het bos groeit dus", stelt Staatsbosbeheer. "Er ontstaat hier een kale vlakte, waar nu prachtige oude dennen staan. Het is triest. Ruik die geur, heerlijk. Dat heeft een loofbos niet. En kijk hoe statig het er uit ziet. De bomen zuiveren de lucht. Voor paddenstoelen is deze ondergrond ideaal, door het netwerk onder de grond. Daar speelt zich een heel geheim leven af. Als je deze bomen kapt, is dat weg en duurt het heel lang voordat dat terug is. Er zijn zat wetenschappelijke argumenten aan te voeren tegen deze kapwoede", legt Cristine uit.

Protesteer

De dames weten niet hoe lang het lint blijft hangen. "Ik denk dat ze het snel weghalen. Ik hoop dat er zóveel mensen komen kijken. Er zijn drie van dit soort stukken die gekapt worden. Ik roep mensen op om via email en sociale media te protesteren bij Staatsbosbeheer. Deze kap moet echt voorkomen worden", besluit Pieternel.

Onderhoud is nodig om het bos gezond te houden