Met dit bord weert Dirk Roeper het hoogheemraadschap van zijn land. Rechts de sloot, vol met riet.
Met dit bord weert Dirk Roeper het hoogheemraadschap van zijn land. Rechts de sloot, vol met riet. Foto: Gerard Timmerman

Akkerbouwer in de clinch met hoogheemraadschap over schouw

Een geschil tussen Dirk Roeper (Akenbuurt) en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) over het maaien van een sloot is hoog opgelopen. Om te maaien moest de kraan namelijk door een nog niet geoogst perceel graan, een schadepost waar Roeper niet van gediend is.

De kwestie heeft een voorgeschiedenis. De betreffende sloot is tamelijk smal en in het verleden tot doorgangssloot gepromoveerd om het gezuiverde water van Everstekoog te gaan benutten voor landbouwdoeleinden en via-via naar De Hemmer te leiden. Daarvoor moet het water onder meer door de sloot in kwestie, waar Roeper aan beide zijden land heeft. Waarschijnlijk om die reden is de sloot opgewaardeerd naar hoofdwaterloop. Wat betekent dat het hoogheemraadschap hem zelf maait.

De doorstroming naar De Hemmer is een uitdaging, zeker gezien het hoogteverloop van het land, dat min of meer omgekeerd is aan de stroomrichting. Hoofdingeland Arie Lap van het hoogheemraadschap, door Roeper gevraagd te bemiddelen in deze kwestie, constateerde zondag dat ter hoogte van de Rozendijk het slootwater royaal over de stuw heen loopt, maar dat het water moeite heeft verder te stromen. "Bij St. Jozef (de boerderij aan de Westerweg) stroomt nog maar een kwart van deze hoeveelheid door de sloot."

Volgens Lap bestaat er geen twijfel dat de dichte begroeiing in de sloot, waarschijnlijk als gevolg van het mineraalrijke water uit de zuivering, de doorstroming naar De Hemmer hindert. "De doorstroomruimte is te gering, de noodzaak om nu, zeker tijdens deze droogte, te maaien is duidelijk aanwezig." Roeper: "Al dat water dat ze door die smalle sloot willen laten stromen is alsof ze een olifant door een TL-buis willen persen." Hij heeft er geen enkel begrip voor dat hij zelf opdraait voor de oogstderving doordat de maaimachine door zijn graan rijdt. "Als ze mij de schade niet vergoeden, komen ze het land niet op", plaatste hij een verbodsbord. HHNK houdt voet bij stuk. "Dit onderhoud zit in onze planning, dat kan niet wachten tot na de oogst. Ook in tijden van wateroverlast moet de sloot ruim zijn. Bovendien: Roeper wist dat hij een strook vrij moet houden." Het aanbod voor handmatig maaien (dat Roeper zelf moest betalen), wees hij van de hand. Lap betreurt de kwestie. "Ik weet ook niet beter dan dat boeren geen strook vrij hoeven houden. Ik zou zeggen: betaal schadvergoeding. Maar, hoe dit precies zit, kan ik ook niet zeggen." Roeper heeft geen goed woord over voor deze 'bureaucratische machtswellust.' HHNK kan van hem een gepeperde rekening verwachten.