Texelaars op de racefiets vanuit Losser door warm Nederland

Wielersport Texel houdt elk jaar een langeafstandsfietstocht. Na eerder vanuit Vaals, Bad Nieuwesgans, Goes en het Duitse Xanten te zijn vertrokken, werd het afgelopen weekend vanuit oostelijke richting naar Texel gefietst. Vertrekpunt was het Twentse Losser, liggend tegen de Duitse grens, het startpunt.

Eigenlijk bestaat de tocht uit een tweetal etappes. Op zaterdag wordt er, als een vorm van warming-up, naar de startplaats van zondag gefietst. Zaterdag reisden 14 fietsers, 1 dame en 13 heren, en een tweetal begeleiders per trein en/of (volg)auto naar Ede. Daar aangekomen werd eerst de inwendige mens verzorgd in de vorm van de traditionele koffie met appelgebak. Daarna werd er in oostelijke richting vertrokken richting Losser. De tocht voerde langs prachtige Geldere en Twentse wegen. Onderweg waren de gevolgen van de droogte duidelijk zichtbaar: Gele landerijen en droogstaande sloten, vijvers en beekjes. In de IJssel stond nog voldoende water om de hele groep bij Dieren per pont de rivier over te laten steken. Na een tocht van ongeveer 120 km, en een tussenstop in Ruurlo, werd het Gelderse Losser bereikt.

Zondagochtend was het vroeg opstaan voor de deelnemers, want er werd om 5.30 uur vertrokken vanuit het hotel in Losser. De omstandigheden waren prima, een graadje of 12 en zo goed als windstil weer. De opkomende zon en de laaghangende mist boven de landerijen vormden een schitterend decor. Ook nu was het Ruud Timmer weer gelukt om een prachtige fietsroute uit te zetten.

Al snel na de start werd het warmer en konden de jackjes en mouwstukken uit- en afgedaan worden. Er kwam iets meer wind, maar tot genoegen van de deelnemers kwam die uit het oosten. De aanloop door het Twentse coulissenlandschap was erg mooi. Mooie achteraf wegen leidden de deelnemers westwaarts. Gedurende de hele tocht werd er over stille en rustige wegen gereden, zodat men niet of nauwelijks hinder ondervond van de zondagse zomerdrukte.

Het artikel leest hiernaast verder.