Een fret hield huis in de broedkolonie grote sterns op Utopia. Rechtsonder een fret (bron wikipedia).
Een fret hield huis in de broedkolonie grote sterns op Utopia. Rechtsonder een fret (bron wikipedia). Foto: Archief Texelse Courant

Roofzuchtige fret houdt huis in broedkolonie grote sterns Utopia

Een fret heeft een slachting aangericht onder jonge sterns in natuurgebied Utiopia. Het roofzuchtige dier is inmiddels afgeschoten.

Het is een raadsel waar de fret vandaan komt en hoe deze op Utopia is gekomen. De fret is de gedomesticeerde vorm van de bunzing en behoort tot de marterachtigen. Over het algemeen worden fretten gehouden als gezelschapsdier, maar er zijn er ook die worden gebruikt voor de jacht (fretteren). Een fret is (inclusief de staart) 35-50 cm lang. In het wild komen ze hier niet voor, dus het vermoeden bestaat dat het hier een ontsnapt of vrijgelaten fret betreft.

Hoe het ook zij, het roofzuchtige beestje is flink tekeer gegaan in het natuurgebied langs de dijk in polder Het Noorden. Er broeden daar veel grote sterns, waarvan de fret er vele tientallen zo niet honderden heeft doodgebeten. Volgens een ooggetuigen gaat het om echt grote aantallen. Erik Menkveld van Natuurmonumenten durft dat niet te bevestigen. "We hebben inderdaad dode sterntjes gevonden, maar of dat nu door de fret of door mantelmeeuwen is gedaan is niet met zekerheid te zeggen." Maar een ooggetuige weet te vertellen dat de fret een slachting heeft veroorzaakt en de kuikens bij bosjes doodbeet.

Om de broedkolonie niet te verstoren vond Natuurmonumenten het niet verantwoord om het gebied in te gaan om de fret te vangen. Daarom werd een jager ingeschakeld, die de fret heeft afgeschoten.

Een smet op een broedjaar dat voor bij veel vogels in gebieden van Natuurmonumenten overigens prima is verlopen. "Vooral dankzij het mooie weer was het een succesvol broedseizoen. Er zijn veel jonge vogels groot gekomen. Bij de lepelaars en ook bij de weidevogels, veel jonge grutto's en scholeksters. Andere jaren werden de jonge broedsels wel verzwakt door slagregens en kreegen de jonge vogels longontsteking. Nu niet. Het was wel droog, maar in onze gebieden voldoende vochtig. Zout water is voor vogels geen probleem, daar zit ook voedsel in."

Afbeelding