Eigen onderzoek naar

ambulance op Texel

Burgemeester Michiel Uitdehaag laat in kaart brengen in hoeverre er altijd ambulances beschikbaar zijn voor Texel.

Dat zei hij tijdens de raadsvergadering, nadat het CDA grote zorgen had geuit over het feit dat er niet altijd ambulances op het eiland beschikbaar zijn. De burgemeester wil een eigen onderzoek, omdat er volgens hem in de praktijk een ander gevoel leeft dan uit gegevens van de veiligheidsregio naar voren komt. "Ik wil weten hoe het echt zit."

Texel heeft twee ambulances. Afspraak is dat er van de overkant een ambulance naar Texel toegaat, zodra duidelijk wordt dat na eerste ook de tweede ambulance van het eiland gaat. Dat kan gebeuren als er twee alarmeringen voor de ambulance in korte tijd achter elkaar zijn gedaan. In de praktijk moet de ambulance die in een dergelijke situatie naar Texel worden gestuurd echter wel in Den Helder beschikbaar zijn en dat is een punt dat nog wel eens lastig kan zijn.

Volgens Uitdehaag speelt de situatie dat er niet altijd een ambulance beschikbaar is al langer en wordt hij er geregeld door de politie op aangesproken. De burgemeester heeft al paar keer bij de veiligheidsregio aan de bel getrokken om het probleem aan te kaarten. Daarbij is ook de vraag gesteld waarom de ambulancehelikopter die in Leeuwarden klaar staat voor de Waddeneilanden niet naar Texel wordt gezonden als het nodig is.

Het eigen onderzoek moet in beeld brengen in hoeverre de situatie op Texel afwijkt van de rest van de regio. Het CDA baseerde de zorgen op een paar recente voorvallen waarbij geen ambulance beschikbaar was. Volgens raadslid Leontine Verseput is het niet de bedoeling dat Texel op die manier de zomer ingaat.