Ecomare helpt mee

in Rotterdam

Een team van zes dierverzorgers van Ecomare helpt in Rotterdam bij het verzorgen van met olie vervuilde vogels. Mariëtte Smit, hoofd Dierverzorging van Ecomare, meldt vanuit Maassluis: "We hebben samen met medewerkers van het Vogelhospitaal in Haarlem eerste hulp verleend aan veertig knobbelzwanen en geschikte (nood)opvang voor ze gerealiseerd."

Mariëtte Smit: "De provisorische verblijven zijn opgebouwd met bouwhekken, waar we lakens tegenaan hebben gespannen. Zo hebben we rustige plekjes gecreëerd voor de vogels. Via een maagsonde hebben we alle vogels twee keer ORS gegeven, een mineralen-oplossing, om hun vochtgehalte op peil te brengen. Bovendien helpt de ORS om mogelijk binnengekregen olie kwijt te raken. Eenmaal op deze manier gestabiliseerd hebben we de zwanen in groepsverblijven geplaatst met water en voer. Alle vogels zijn gecheckt op verwondingen en mate van vervuiling en hebben een tijdelijke ring gekregen."

In het Vogelopvangcentrum van Rotterdam waren op maandag al 300 besmeurde knobbelzwanen binnengekomen, naast andere vogelsoorten. Op het water bevinden zich nog minstens zeshonderd vervuilde vogels. Vanwege de grote aantallen olieslachtoffers is de normale opvangcapaciteit niet voldoende en heeft Rijkswaterstaat besloten een TOV te plaatsen, een tijdelijke opvang olievogels. Dit noodhospitaal komt bij de Maeslantkering. Het moet plaats bieden aan honderden vogels, met onder meer een schone en een vuile afdeling, warmwatervoorziening, zwemgelegenheid en faciliteiten om de vogels te wassen. De deskundigen verwachten zeker drie weken nodig te hebben om alle vogels te revalideren.

Ecomare is een van de vier Nederlandse SON-RESPONS centra. Dit samenwerkingsverband tussen de vogelopvangcentra van Texel, Haarlem, Rotterdam, Middelburg en het Belgische Oostende is opgericht om professionele hulp te kunnen bieden bij olierampen. Getrainde medewerkers worden ingezet om volgens Europees protocol hulp te bieden aan besmeurde vogels. Rijkswaterstaat heeft na de oliecalamiteit bij Rotterdam de hulp ingeroepen van SON- RESPONS.