Opening van het platform, in aanwezigheid van onder andere Marc van Rijsselberghe.
Opening van het platform, in aanwezigheid van onder andere Marc van Rijsselberghe. Foto: Marc Foods

Online kenniscentrum hulpmiddel tegen wereldwijd voedseltekort

Vergroten van kennis en bewustzijn over de mogelijkheden van zilte teelt bij arme boeren in de wereld met als doel voedseltekort en armoede tegen te gaan. Dat is het doel van het nieuwe Kenniscentrum Zilte Teelten van de Salt Farm Foundation.

Het engelstalig online platform werd donderdag gelanceerd op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag. Het startschot werd gegeven door Drs. A.H. (Aldrik) Gierveld – plv. Directeur-generaal Agro en Natuur.

Verzilting van landbouwgrond is een snelgroeiend wereldwijd probleem. Grote delen van vroeger akkerland worden niet meer gebruikt, wat hongersnood, armoede, sociale ontwrichting en migratie veroorzaakt. Salt Farm Foundation werd opgericht door Marc van Rijsselberghe, de Texelse ondernemer met uitgebreide ervaring in biologische landbouw en zilte teelt. De stichting heeft als doel om zoute landbouw te faciliteren om voedseltekorten op te lossen, bij te dragen aan armoedebestrijding en een oplossing te bieden voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Volgens onderzoek door de Wereldbank zullen er, als er geen actie wordt ondernomen, in 2050 meer dan 143 miljoen klimaatmigranten zijn als gevolg van voedselschaarste. Kleinschalige boeren zullen het meest geraakt worden en verhuizen waardoor er in de regio verstoring van voedselzekerheid zal zijn. Er zijn nog mogelijkheden om dit voor te zijn. Salt Farm Foundation wil met het online kenniscentrum wereldwijd boeren benaderen en helpen.

Het kenniscentrum (www.salineagricultureworldwide.com) staat achter en steunt de doelstellingen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor voedselzekerheid in de wereld en meer effectief watermanagement. Het platform biedt naast online kennisdelen ook de mogelijkheid voor 'offline' activiteiten.

Salt Farm Foundation biedt onder meer:

Online platform: vergroten van bewustzijn en toegang tot kennis, Onderwijs en trainingsfaciliteiten op Texel, project pakketten voor boeren in verzilte gebieden in de wereld, Stages en masterclasses, conferences, presentaties en tours voor bedrijven, beleidsmakers en universiteiten en samenwerking met onderwijs en researchinstituten.