Vuurspringen tijdens Sint-Jansfeest.
Vuurspringen tijdens Sint-Jansfeest. Foto: Eva Groot

Leerlingen trotseren het vuur

Op vrije school Stella Maris vierden leerlingen, ouders en leraren vrijdag het Sint-Jansfeest. Tijdens dit jaarlijkse midzomerfeest werd gezellig samen gegeten en gezongen en vond het traditionele 'vuurspringen' plaats.

Op 24 juni wordt de geboortedag van Johannes de Doper herdacht. Deze dag valt samen met het Midzomerfeest, dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op Stella Maris zou Sint-Jan dit jaar op 22 juni gevierd worden, maar vanwege de tegenvallende weersomstandigheden werd het feest verplaatst naar 29 juni. De weergoden waren de school ditmaal goed gestemd.

Op de dag zelf maakten de kinderen bloemenkransen voor op het hoofd, die tijdens het feest gedragen werden. Bij de gezamelijke opening werd aan het begin van de avond door de schoolverlaters het Sint-Jansvuur ontstoken. Onder een heerlijk avondzonnetje kon vervolgens worden genoten van een picknick van door iedereen meegebrachte lekkernijen, zoals vers fruit, salades en baksels.

Na de picknick was het Sint-Jansvuur iets getemperd. Terwijl de kleuters broodjes bakten boven een klein vuurtje, mochten de oudere leerlingen één voor één over het vuur springen: voor velen het hoogtepunt van het feest en misschien zelfs wel van het schooljaar.

Stella Maris kijkt terug op een prachtig Sint-Jansfeest.