Tachtig procent leerlingen OSG geslaagd, school start onderzoek

In totaal 208 leerlingen die geslaagd zijn en 49 leerlingen die geen diploma hebben behaald. Dat is de stand van zaken op de OSG, nadat de uitslagen van de herexamens bekend zijn geworden.

Het betekent dat van de 54 leerlingen die vorige week herexamen moesten doen 26 leerlingen alsnog zijn geslaagd. Daar kan nog één leerling bij komen die in het derde tijdvak herexamen doet.

In totaal is nu 80 procent van de 257 eindexamenleerlingen geslaagd en 20 procent gezakt. Dat zijn andere cijfers dan voorgaande jaren. Het fikse aantal gezakte leerlingen is met name zichtbaar op de mavo en de havo.

Op de mavo grepen 16 van de 75 leerlingen naast hun diploma. Op de havo hebben liefst 24 van de 89 examenleerlingen hun diploma niet gehaald. Op het VMBO basis zakten twee van de negen leerlingen en bij het VMBO kader zakten zes van de 47 leerlingen. Op het vwo haalde één van de 37 leerlingen het niet.

De OSG heeft laten weten te kunnen beginnen met een analyse van de eindexamens nu de definitieve resultaten er zijn. Die analyse was al aangekondigd toen de eerste resultaten bekend werden. Het onderzoek, dat moet uitwijzen wat de oorzaken van de tegenvallende uitslag zijn, wordt uitgebreid aangepakt.

"We nemen er diverse indicatoren in mee: verschillen in schoolexamen en centraal schriftelijk eindexamen, op- en afstroomgegevens, tevredenheidsonderzoek, absentie, reken- en taaltoetsen, advies van de basisschool, het programma van toetsing en afsluiting." Na de analyse komt de OSG met een plan van aanpak. "Het resultaat moet zijn dat we volgend jaar aanmerkelijk beter scoren in alle afdelingen, maar vooral in de mavo en havo."

De school noemde de resultaten na de herexamens al aanmerkelijk verbeterd ten opzichte van het eerste tijdvak, maar was nog niet tevreden. De OSG had ook goed nieuws: vier leerlingen slaagden cum laude voor hun eindexamen.