Op verhaal komen in Hoornder kerkje

Wie in de zomerse drukte even stilte zoekt, is ook dit jaar op donderdagmiddag welkom in het Hoornder kerkje. Al meer dan tien jaar wordt er aan het eind van de middag een bijeenkomst gehouden onder de naam 'Op verhaal komen'. Muziek, stilte en een verhaal zijn de vaste ingrediënten, voorafgegaan door een orgelconcert.

Wat ooit begon op verzoek van gasten, is een inmiddels niet meer weg te denken onderdeel van de Hoornder Donderdagen. In de eerste jaren waren de bijeenkomsten niet wekelijks, maar gaandeweg is Op verhaal komen uitgegroeid tot een wekelijks rustpunt gedurende de maanden juli en augustus.

'Op verhaal komen' is een initiatief van de PKN-gemeente Waal-Koog-Den Hoorn. De bijeenkomsten beginnen om 16.30 uur. Eerst is er orgelmuziek op het monumentale orgel, gespeeld door Arie Abbenes, Dyo Wassink of Rachel Vroom-Barnard. Vervolgens is er de stilte met een verhaal of gedichten en rustgevende muziek.

De orgelconcerten en het 'op verhaal komen' zijn ook los van elkaar te bezoeken, maar de organisatie stelt dat het eigenlijk één geheel is. Wie toch alleen de orgelconcerten wil zien, kan terecht van 16:30 tot 17:00. Arie Abbenes heeft zich bij de programmering laten leiden door Engelse componisten uit de barok-periode, met het accent op de giganten Henry Purcell en George F. Handel. Bert Koelewijn uit Amersfoort vertolkt werken van zijn nieuwe cd die onlangs opgenomen is op het Hoornder orgel, en Rachel Vroom-Barnard speelt werken van Boëlmann, Carl Philipp Emanuel Bach en Johannes Brahms. De concerten, die elk een half uur duren, zijn gratis toegankelijk, maar een geldelijke bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.