Zino Tanod:
Zino Tanod: "Ik vind het heerlijk om op de haven te komen of achter de dijk, aan de waterlijn." Foto: Jeroen van Hattum

Je hoeft je op Texel nooit te vervelen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Het is niet makkelijk om op zo'n mooi en divers eiland een favoriete plek aan te wijzen. Toch kan ik wel met zekerheid zeggen dat het strand en de duinen mij dat fijne eilandgevoel geven waar ik elk weekend graag voor terugkom. Ook vind ik het heerlijk om op de haven te komen of achter de dijk, aan de waterlijn.

Geboren en getogen op Texel?

Ik zou graag willen zeggen dat ik op het eiland ben geboren, maar helaas moest ik naar Zwolle vanwege mijn vroege geboorte. Gelukkig mocht ik na enkele weken naar huis en dus ben ik getogen op Texel. Ik ben opgegroeid met mijn ouders in hartje Den Burg, waar ik nog steeds met veel plezier woon.

Jeugd cruciaal voor toeristische succes Texel in toekomst

Wat voor werk doe je?

Doordeweeks studeer ik HBO International Tourism Management aan Stenden in Leeuwarden. Ik ga na de zomer mijn een-na-laatste jaar in en ben druk bezig met voorbereidingen treffen voor een half jaar school in Indonesië en Thailand vanaf februari 2019. Naast school werk ik al een paar jaar als leerling-kok. Ik ben begonnen bij Eric Pekel in de Gravenstraat en later in PEEK Streetfoodbar in de Weverstraat. Ik heb in die tijd veel mogen leren over horeca, koken en alles wat daarbij komt kijken. In mijn vrije tijd ben ik ook graag bezig met koken. Eind 2017 heb ik de overstap gemaakt naar 't Pakhuus in Oudeschild om te leren werken met vis.

Wat heb je met basketbal?

Ik vind het de mooiste sport die er bestaat. Vroeger heb ik gevoetbald bij Texel'94, maar naast het voetbal ging ik vaak altijd met mijn vader basketballen. Rond een jaar of 12 besloot ik volledig te kiezen voor basketbal, na twee jaar hadden we met vrienden een klein, maar geweldig team opgebouwd. We hebben tot 2015 een fantastische tijd gehad bij basketbalvereniging De Marels. Ik moet ook zeggen dat ik het toch gek vond om afgelopen week te lezen dat de sloop van de Burgemeester De Koninghal, 'onze' hal, is begonnen. Ik heb nog een seizoen in Den Helder gespeeld voor ik in Leeuwarden ben gaan studeren, helaas valt de sport niet te combineren met het werk en de schooltijden. Ik speel al twee jaar geen wedstrijden meer, wat ik meer dan eens verschrikkelijk mis.

Wat doe je verder zoal op het eiland?

Naast werken op vrijdag en zaterdag hecht ik enorm veel waarde aan mijn vrije tijd op Texel. Ik ga bijvoorbeeld erg graag uit eten bij de vele leuke restaurants die ons eiland te bieden heeft. Daarnaast ben ik meer dan eens te vinden in een kroeg of café voor een goed glas bier. Ik vind het ook fantastisch om de toerist op eigen eiland uit te hangen. Op zondagen of andere vrije dagen ga ik met vrienden altijd de deur uit, dan ondernemen we de meest uiteenlopende dingen. We gaan graag op de brommer naar het bos of strand, maar ook rapen wij bijvoorbeeld oesters of kokkels om deze thuis klaar te maken en op te eten onder het genot van een lekkere wijn.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Ik vind dat het enorm belangrijk dat wij als Texelaars zorgen voor de instandhouding van de authenticiteit die het eiland zo geliefd maakt. Ik vind dat we de balans moeten houden tussen de rust die het eiland te bieden heeft en de kansen die er zijn voor sfeervolle activiteiten en evenementen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De houding tegenover de jeugd. Ik heb uit ervaring gemerkt dat het moeilijk is voor jongeren het een en ander te organiseren. Aan de andere kant weet ik ook dat de jeugd soms eerder wordt gezien als een last dan een groep die kansen biedt voor de toekomstige ontwikkelingen op het eiland. De uitspraak dat de jeugd de toekomst heeft is er niet voor niets. Wat er ook zou mogen veranderen is het aantrekken van de ene toeristische doelgroep en het afstoten van de ander. Ik snap bijvoorbeeld dat het aantrekkelijk is om van Texel een fietseiland te maken met exclusieve accommodaties omgeven door rust en een allerlei bezienswaardigheden voor de oudere doelgroep. Echter kan ik uit ervaring zeggen dat de jeugd en jongvolwassenen cruciaal zijn voor het toekomstige toeristische succes van Texel. Jammer genoeg wordt deze doelgroep meer dan eens vergeten dan wel onderschikt gesteld aan de oudere toerist.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ervaar de mensen op Texel erg verschillend. Ik vind het altijd mooi om de verschillen tussen de mensen op te merken. Sommigen kunnen bij wijze van spreken zonder een connectie met de vastewal erg gelukkig zijn, terwijl anderen toch zo nu en dan de afwisseling met de 'overkant' erg waarderen. Ik vind het soms bijvoorbeeld fijn om even van thuis weg te zijn en als 'onbekende' rond te lopen in de stad.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Ik ben eigenlijk best wel tevreden over het eiland, ik ben heel erg blij dat ik hier heb mogen opgroeien met alle vrijheid en verschillende dingen die je kunt ondernemen op het eiland, je hoeft je hier nooit te vervelen. Wel vind ik het jammer om te lezen dat bijvoorbeeld de OSG het moeilijk heeft. Ik vind dat we er met zijn allen iets aan moeten doen om te voorkomen dat kinderen straks met de boot over moeten om naar school te kunnen gaan.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn ouders, zonder twijfel. Ik ben ze elke dag dankbaar voor wat ik van hen heb meegekregen en voor het feit ze altijd voor mij klaar staan.

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen hebben?

Met elke toerist die ervoor kiest om naar een ander Waddeneiland dan Texel te gaan en dan met de opmerking dat ze niet weten wat ze missen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Of ik over vijf jaar alweer op Texel woon en werk durf ik niet te zeggen. Wel zeg ik altijd dat ik uiteindelijk hoe dan ook op Texel wil wonen. Liefst met een leuke en uitdagende baan.

Volgende 'Eiland Van...'?

In de volgende 'Eiland Van...' zou ik heel graag het woord willen geven aan Aris van Zeijlen. Aris is iemand waar ik heerlijk mee kan praten over alles wat er te bedenken valt. Aris heeft veel kennis van het reilen en zeilen op het eiland en ik ben erg benieuwd naar zijn verhaal.