Coalitie: wisselende meerderheid in raad

Coalitiepartijen Texels Belang, VVD en GroenLinks gaan elkaar de komende jaren niet in de politieke houdgreep houden. De besluitvorming zal het moeten hebben van wisselende meerderheden.

Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een bespreking van het coalitieakkoord 'Balans Brengen' dat TB, VVD en GL hebben opgesteld. Het was de eerste keer dat het coalitieakkoord inhoudelijk tijdens een commissievergadering werd besproken.

Fractievoorzitters William Witte (TB), Jur Schuiringa (VVD) en Jaap Vlaming (GL) gaven aan dat het een akkoord op hoofdlijnen is. Ze zullen het niet altijd met elkaar eens zijn en er zal dus soms hulp van de oppositie nodig zal zijn om een collegevoorstel tijdens de besluitvorming in de raad aan een meerderheid te helpen. Schuiringa refereerde aan een vorige collegeperiode waarin de toenmalige coalitie besluiten nog wel eens wilde voorkoken, voordat ze in de raad kwamen. Daarvan wilde hij geen herhaling. "Tijdens een commissievergadering kunnen we elkaar de tent uitvechten, als we tijdens de raad maar een raadsbrede besluitvorming hebben."

Remko van de Belt (PvdA) wilde nog wel specifiek van VVD en GroenLinks horen wat hun belangrijke punten in het coalitieakkoord zijn. TB was daar meermalen over in de lucht geweest, maar Van de Belt miste de andere twee coalitiepartijen. Schuiringa hield zich op de vlakte en wilde zich naar eigen zeggen niet uit de tent laten lokken. Vlaming gaf aan dat er voor GroenLinks tijdens de onderhandelingen twee breekpunten waren geweest en voor de rest was alles bespreekbaar geweest. Tot zijn verrassing was dat voor TB en VVD geen probleem, waarna het tot nadere besprekingen kwam tussen TB, VVD en GL.

Voor GL is het, wat de breekpunten betreft, van belang dat de zelfvoorzienendheid van het eiland deze coalitieperiode wordt geregeld. Het andere is dat de budgetten voor de zorg en de maatschappelijke ondersteuning niet worden begrensd door beschikbare budgetten, maar dat mensen krijgen wat ze nodig hebben.

Astrid van der Wetering (D66) wilde van de coalitie weten hoe zij met slaapplaatsen omgaan. VVD en GroenLinks zeiden dat 45.000 het maximum is en blijft. Texels Belang gaf een soortgelijk antwoord, maar wilde ook de uitkomst van het toeristisch toekomstplan afwachten. Van de Wetering was niet helemaal gerustgesteld door de antwoorden. Zij herinnerde eraan dat de vorige raad heeft bepaald dat er geen nieuwe bedden meer zouden worden uitgegeven.

William Witte, die samen met Daniel Bonne de formateur was, liet weten dat TB aanvankelijk met alle politieke partijen had gesproken. In de tweede ronde werd gesproken met VVD, GL, CDA en PvdA. De laatste twee vielen vervolgens af, waarna TB, VVD en GL met elkaar om tafel gingen om de nieuwe coalitie te vormen.