"Maak duidelijk onderscheid in kernwaarden en Texel Principes"

Let erop dat het beeldkwaliteitsplan van het bestemmingsplan Buitengebied en de Texel Principes van Planet Texel niet door elkaar gaan lopen.

Die boodschap gaf voorzitter Joop Groeskamp van de Stichting Kernwaarden af tijdens de raadscommissie. Het beeldkwaliteitsplan is het officiële toetsingskader voor de gemeente om te bekijken of bouwplannen voldoen aan de kernwaarden voor Texel. De kernwaarden moeten het authentieke karakter van het eiland beschermen. De Texel Principes zijn zeven uitgangspunten die eveneens het authentieke karakter moeten behouden, ze hebben alleen niet dezelfde status als de kernwaarden. Volgens Groeskamp lopen de kernwaarden en de Texel Principes in beleidsstukken van de gemeente door elkaar en dat leidt tot verwarring. "We zien dat graag gecorrigeerd, zodat we bij ontwikkelingen met niets anders te maken hebben dan één duidelijk toetsingskader."

Onder de Texelse kernwaarden vallen acht begrippen. Dat zijn: 'rust', 'ruimte', 'rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen', 'grote afwisseling in landschappen en landgebruiksvormen', 'de Texelse identiteit', 'het specifieke eilandkarakter', 'nachtelijke duisternis' en 'maritieme monumenten'. Onder de Texel Principes vallen zeven begrippen: 'vertrek vanuit natuur en landschap', 'ga voor echt Texels en Texels eigen', 'koester eenheid in diversiteit', 'bloesem in het seizoen', 'blijf jutten, pionieren en innoveren', 'koppel schoonheid aan schoonheid', 'ruim lekker op' en 'laat oerkwaliteit zien'. Groeskamp vroeg in 2016 ook al eens aan de raad om een duidelijk onderscheid te blijven maken.