Woonassistenten Nettie den Brok, Hanneke van Katwijk en Mery-lou van Etten.
Woonassistenten Nettie den Brok, Hanneke van Katwijk en Mery-lou van Etten. Foto: Jeroen van Hattum

"Zorgen dat iedereen zich comfortabel en op het gemak voelt"

Aanwezig zijn en zorgen voor een huiselijke sfeer. Het is één van de belangrijkste dingen waar de nieuwe woonassistenten van de Gollards in Den Burg zich sinds kort mee bezig houden.

Het is een nieuwe functie die Omring in het leven kon roepen met behulp van de extra gelden die oud-staatssecratis Van Rijn beschikbaar stelde voor de zorg (€2,1 miljard) nadat Hugo Borst en Carin Gaemers een manifest over de zorg hadden gepubliceerd.

Mery-lou van Etten, Hanneke van Katwijk en Nettie den Brok zijn sinds kort in de Gollards actief als woonassistent. Ze verlenen géén zorg - dat is het werk van de zorgprofessional - maar ze staan wel naast de zorgverleners op de groepen om de zorgverleners waar mogelijk werk uit handen te nemen. "Je bent er voor de bewoners", vertelt Mery-lou. "Je helpt met het bereiden van de maaltijden, je helpt met het doen van de boodschappen, je drinkt thee met elkaar en je maakt een praatje. Je zorgt ervoor dat iedereen zich prettig en op zijn of haar gemak voelt."

Hanneke was in maart de eerste woonassistent die haar intrede deed in de Gollards. Zij werkte voorheen onder meer zestien jaar in de wolfabriek. Mery-lou werkte onder meer als teamleider op een klantenservice, maar ontwikkelde van lieverlee belangstelling voor de ouderenzorg. Nettie werkte jarenlang in de wijkverpleging en ging kortgeleden als woonassistent aan de slag. Het was voor de woonassistenten, die bij Omring in dienst zijn, wel even zoeken om een plek te vinden tussen de zorgverleners en de vrijwilligers. Kijken wat iedereen al doet en daarop inspelen, was een manier om als woonassistent in te voegen in het dagelijkse ritme.

De omgang met de bewoners vergt vaak het juiste inlevingsvermogen in de ander, maar dat is aanwezig. Nettie: "Je vraagt bij iemand die dementerend is bijvoorbeeld niet hoe oud die persoon is, maar waarna hij of zij geboren is. Dat kunnen ze vaak moeiteloos zeggen, maar de vraag hoe oud je bent, kan lastig zijn, dus die moet je dan ook niet stellen." Volgens Hanneke is het van belang ieders waardigheid in acht te nemen. Samen liedjes zingen, is één van de andere activiteiten van de woonassistenten. "Liedjes van vroeger kennen de meesten nog goed en het is wel zo gezellig om samen te zingen."

De woonassistenten zijn over het algemeen een paar uur in de ochtend aanwezig op de groepen en in de namiddag en het begin van de avond. "Het is prachtig werk, vooral als je merkt dat mensen zich comfortabel voelen.