De catamarans op het water.
De catamarans op het water. Foto: Sil van Heerwaarden

Britten winnen Ronde

Zuidwestenwind kracht twee tot drie, later aantrekkend naar vijf en lekker zonnig weer. Kortom: prachtig zeilweer afgelopen zaterdag voor de 41ste Ronde om Texel. Overallwinnaars werden Grant Piggot en Adam Piggot uit Groot-Brittannië.

Met name op het stuk van paal 17 tot aan de vuurtoren ging het snel op het water. Relatief kort na de start waren de eerste catamarans al in de verte te zien vanaf de vuurtoren. Tussen de vuurtoren en de VC-boei ten oosten van De Cocksdorp ging het wat rustiger omdat de catamarans en de surfers 'in het luwtje' kwamen. Op weg naar Oudeschild kwam de vaart er weer in. Nabij de haven kwamen de catamarans en de surfers zeer kort onder de kant langs wat voor de toeschouwers op de dijk spectaculaire beelden opleverde. In het Marsdiep en op weg naar paal 17 ging het wederom hard op het water.

Catamaranzeilers Xander Pols en Collin van Vugt kwamen na 2:48:32 uur als eerste over de finish, op de voet gevolgd door surfer Kiran Badloe die eerste werd bij het open NK marathon windsurfen dat tegelijk met de Ronde om Texel werd gehouden. Voor Pols was het de vijfde keer dat hij als 'first finisher' over de streep kwam. In 2012 was hij met Stefan Dubbeldam als eerste binnen en daarvoor ook al drie keer met Tjiddo Veenstra.

Piggot en Piggot gingen de boeken in als de 'overallwinnaars' van de Ronde, nadat de finishtijden met de handicaps van de boten waren verrekend. De organisatie doet dat al jaren, zodat de prestaties van snelle en langzamere boten met elkaar vergeleken kunnen worden. De Britten hadden een eindtijd van 3 uur 12 minuten en 56 seconden. Dat was een mooie tijd, maar ruim een uur boven het Ronderecord. Tweede in de overall-lijst werden Hans van Dam en Marius van Dam in 3.13.13 uur. Simon Northrop en Caleb Cooper werden derde in 3.14.48 uur. De nummers één, twee en drie voeren allemaal in de Formule 18-klasse. Pols en Van Vugt eindigden in de overallijst op de vierde plaats. In totaal 221 catamarans haalden zaterdag de eindstreep. Er waren ook diverse catamarans die voortijdig strandden of gediskwalificeerd werden. Beste Texelaar was Martin Maat die in een gecorrigeerde tijd van 3:35:31 uur op de 35ste plaats eindigde.

Een overzicht van de andere teams met één of twee Texelaars aan boord van de catamarans: Cas Zanen en Tijn Boenk: 45ste plaats. Bob Hensen en Douwe Monsma: 58ste plaats. Arnold Boomstra en Pleun Meurs: 77ste. Anna van der Duim en Sjoerd Oosterkamp: 106de. Jeroen Staamer en Jessica Rebel: 113de. Kees Bakker en Hans Bakker: 124ste. Robbert de Jong en Willem Houwing 125ste. Jacco Dros en Wouter de Waal: 160ste. Theodoor Gijsbers en Esther Krijnen 171ste. Sophie Brügemann en Sjef Brügemann 183ste. Remko Nagtegaal en Linsey Nagtegaal: 197ste. Eduard Zanen en Mischa Heemskerk, vorig jaar samen met Willem Houwing de overallwinnaars, hadden pech en moesten voortijdig naar de kant.

Bij de surfers werd Dorian van Rijsselberghe tweede achter Kiran Badloe, gevolgd door Casper Bouman en Aaron McIntosh, de coach die Dorian naar de Olympische titels van 2012 en 2016 begeleidde.