Robert Frido Boom, sinds de jaren negentig actief in de visserij.
Robert Frido Boom, sinds de jaren negentig actief in de visserij. Foto: Jeroen van Hattum

Prachtig om over visserij te vertellen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek is redelijk breed. Thuis in Oudeschild met mijn vrouw en onze tweeling en schoondochters, maar ook de bossen en het oude land van Texel als ik met de paarden aan het rijden ben. Je ziet dan veel meer mooie dingen dan wanneer je met bijvoorbeeld de auto rijdt.

Geboren en getogen op Texel?

Yep, geboren op het Jeneverbuurtje in Oudeschild en ook getogen in Skil.

We mogen trotser zijn op Texelaars die ergens goed in zijn

Wat voor werk doe je?

Na een kortstondige schoolcarrière eerst bij mijn maat Eric Visser op de sleepboot gevaren en toen bij mijn vader op de garnalen. Na een uitstapje op de TX66 bij ome Wim zijn we in 1994 begonnen met de TX10 om dagelijks met gasten op de Waddenzee de garnalenvisserij te laten zien. En dat doen we tot op heden met twee schepen, de TX10 en de TX20.

Wat is het mooie aan de visserij?

Tja ik vind het prachtig om op het Wad te skarrelen en elke keer weer benieuwd te zijn wat de vangst is. Om dat te laten zien en erover te vertellen is schitterend. Alhoewel we er de laatste tijd ook, min of meer gedwongen, best veel energie in steken om het negatieve beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft van de visserij bij te stellen.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Zeven dagen in de week met onze paarden in de weer zijn. Niet alleen rijden, maar ook de stallen doen, voeren etcetera etcetera. Dat is eigenlijk buiten mijn gezin en bedrijf om veruit het belangrijkste qua bezigheden. En dat met heel veel plezier.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Tja waar moet ik beginnen hahahaha. Ik vind zeker dat de Texelaar vaak negatief is in de zin van 'waar doet-ie het van' in plaats van 'daar werken ze keihard voor en dat gun ik ze'. Wij gaan ieder jaar een paar weken naar de USA en daar is het juist andersom.

Ook zouden we wel eens wat trotser mogen zijn op Texelaars die ergens goed in zijn. Als je op Volendam komt, zeggen ze 'die goeie zanger of die goeie voetballer, da's een Volledammer'. Wees trots op je talenten in plaats van `wat een arrogante bal'.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het landschap, maar ook vooral koeien in de wei, schapen op de dijk en één windmolen is eigenlijk al te veel wat mij betreft.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De ambtenarij en het geleuter om iets voor elkaar te krijgen. Ik neem als voorbeeld even de haven van Oudeschild. Overgenomen in 2008 door de gemeente en tot op de dag van vandaag is er behoudens heel veel havengeld betalen en betaald parkeren eigenlijk niks veranderd. We zijn tien jaar verder! Vat de koe bij de hoorns en maak er een mooi bedrijf van en misschien wel beter, zonder gemeente erbij. Zoals het nu gaat, bloedt het onherroepelijk dood. Er zit nu weer een nieuwe wethouder op het pluche en ik verwacht van hem zeker enige actie en overleg, uitmondend in concrete stappen. Hij heeft mijn nummer !!!

Wat mis je op Texel?

Een Red Lobster. Dat zijn restaurants in Amerika waar je onder meer seafood kunt krijgen.

Goede herinnering aan Texel?

Hutten bouwen bij de Skilsloot, kamperen op het Kogerstrand, stappen in de J`elleboog, Question en De Zwaan en later ook in De Koog bij onder meer de Talk of the Town met Henk Jan Klok en anderen achter de bar. Prachtige tijd, ik denk dat dat ook nooit meer terug komt voor de jongeren van nu.

Wat is er zonde aan Texel?

Bij mij echt met stip op nummer één: de gemaakte nepnatuur die overal als paddenstoelen uit de grond springt. Wat een verschrikking met de arrogante houding van NGO´s die van Texel één groot toegangsverbodsbord willen maken. Meer dan ergerlijk.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

In de eerste plaats mijn vrouw, respect dat ze het al zo lang met mij volhoudt. En iedereen die zich op wat voor manier dan ook ten dienste stelt van de zwakkere op ons eiland, van liedjeszingster voor demente ouderen in het verpleeghuis tot vrijwilligers van de voedselbank. Ik kan niets anders dan lof en respect hebben voor dat soort mensen.

Wat zou je doen als je één dag burgemeester bent?

Alle ambtenaren die langer dan vijf jaar op een bepaalde plek zitten laten wisselen van functie. Dit om belangenverstrengeling en vriendjes- of anti-vriendjespolitiek te voorkomen.

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen hebben?

Donald Trump.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan zitten we hier alleen nog in de zomer en in de winter in de USA als dat kan.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Tim Hagg, een jonge horeca-ondernemer die net voor zichzelf is begonnen. Ik vind dat mooi, een jonge gast die nog gas wil geven.