OSG sluit jaar met ruim positief saldo

Het jaarverslag van OSG De Hogeberg sluit met een positief saldo van €590.366,-.

Dit is een veel beter resultaat dan in 2016, met name veroorzaakt door hogere rijksbijdragen (€170.753,-), hogere bijdrage Samenwerkingsverband Passend Onderwijs (€207.195,-) (incidenteel), een toename van de overige baten (€102.459,-) en lagere personele lasten door lagere loonkosten en vrijval dotaties (€125.548,-).

Het voordelige resultaat wordt – conform de voorschriften Besluit Begroting en Verantwoording – toegevoegd aan de reserves van de OSG. Voor de gemeentelijke jaarrekening heeft het voordelig rekeningsaldo van de OSG geen consequenties. In het licht van de komende verzelfstandiging van de OSG en de noodzaak om de komende jaren fors extra te investeren in gepersonaliseerd leren komt dit resultaat op een goed moment.

In de Nota Toekomst Visie is een totaalinvestering genoemd van €1,9 mln, waarvan €1,6 mln door de gemeente is toegekend en €0,3 mln door de OSG De Hogeberg opgebracht. Een deel van dit geld wordt ingezet om gepersonaliseerd leren binnen de OSG te implementeren. Daarnaast worden er middelen ingezet voor digitale leer- en hulpmiddelen en het sociaal plan. Alles met het oog op het toekomstbestendig maken van de OSG.

Gepersonaliseerd leren vraagt iets van de leerlingen. De OSG begeleidt hen naar meer zelfstandigheid, naar het leren plannen en taken overzien. Leerlingen worden uiteindelijk "eigenaar" van het eigen leerproces. Niet alleen de leerlingen moeten van alles leren, ook de docenten als professionals moeten zich verder ontwikkelen, willen wij een juiste bijdrage leveren aan dit proces. 'Learning on the job' is een beproefde manier waarop dit het beste werkt. Leren en doen tegelijk, zowel voor de leerling als voor de leraar. Hierbij staat scholing, feedback geven en krijgen: leren van elkaar (binnen en buiten de school), centraal. In schooljaar 2016-2017 staan onderstaande vaardigheden en competenties aan de basis.