Eilanden willen vinger in de pap bij beheerautoriteit Waddenzee

De vijf Waddeneilanden kunnen zich, onder voorwaarden, vinden in de nieuwe beheerautoriteit die in de toekomst het beheer over de Waddenzee in handen moet krijgen.

Dat hebben de eilanden gezamenlijk laten weten aan het bureau dat gaat verkennen hoe de beheerautoriteit - nu enkel nog een begrip - het beste vorm gegeven kan worden. Het beheer over de Waddenzee is op het moment versnipperd over dertien organisaties en dat moet in de toekomst ofwel één organisatie danwel één persoon worden. Dan gaat het om het natuurbeheer van de Waddenzee, gecombineerd met visbeheer.

De eilanden hebben wel als voorwaarde gesteld dat eilanders de ruimte krijgen om mee te denken. Ook de vijf eilandgemeenten moeten de ruimte krijgen om mee te praten over beheertaken van de toekomstige beheerautoriteit. De eilanden spelen op zich geen grote rol in het beheer van de Waddenzee, maar de belangen zijn groot omdat de eilanden allemaal aan de Waddenzee grenzen. Alle vijf hebben ook een stuk Waddenzee binnen de gemeentegrenzen en die stukken zee vallen qua openbare orde en veiligheid onder de bevoegdheid van de eilandburgemeesters.

De verkenning naar de toekomstige beheerautoriteit wordt uitgevoerd door bureau AT Osborne. De vijf eilanden zitten via het samenwerkingsverband De Waddeneilanden aan tafel bij de gesprekken die zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau worden gevoerd om de beoogde beheerautoriteit vorm te geven. Die moet begin 2019 van start gaan.