Dirk Dragt, geflankeerd door Klaas van der Duim (links) en Florian Julius en Pim Lexmond (rechts).
Dirk Dragt, geflankeerd door Klaas van der Duim (links) en Florian Julius en Pim Lexmond (rechts). Foto: KNRM

Boothuis De Cocksdorp vernoemd naar oud-notaris Dirk Dragt

Het nieuwe boothuis van de KNRM in De Cocksdorp wordt vernoemd naar Dirk Dragt die veertig jaar lang geld voor de reddingmaatschappij binnenhaalde.

De 82-jarige Dirk Dragt was notaris in Rotterdam. Hij specialiseerde zich in de scheepvaart en hij was van 1974 tot 2015 bestuurslid van het Dorus Rijkers Fonds. In die rol haalde hij miljoenen euro's op waarmee de KNRM reddingboten, boothuizen, opleidingen, projecten op scholen en werfbeurten van de reddingboten kon betalen. Het Dorus Rijkers Fonds werd in 1923 opgericht om steun te verlenen aan redders van de KNRM en hun nabestaanden omdat de oudedagsvoorzieningen in die tijd belabberd waren. Tegenwoordig biedt het fonds steun aan het gehele reddingswezen.

De ernstig zieke Dirk Dragt kreeg zijn vernoeming afgelopen vrijdag te horen op het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden waar hij was uitgenodigd om stil te staan bij al zijn verdiensten voor de reddingmaatschappij. Tot zijn verrassing begon Jelle Snoeks, zijn opvolger bij het Dorus Rijkers Fonds, opeens over het nieuwe boothuis waar momenteel in De Cocksdorp aan wordt gebouwd. Dat krijgt de naam van Dirk Dragt als waardering voor alles wat hij voor de KNRM heeft betekend. Diverse vertegenwoordigers van de KNRM in De Cocksdorp waren ervoor aanwezig in IJmuiden. De geƫmotioneerde Dragt kreeg een artist impression van het nieuwe boothuis aan de Volharding dat naar verwachting eind dit jaar klaar moet zijn. De KNRM start op 19 juni met een publiekscampagne om geld voor het nieuwe boothuis op te gaan halen. Het Dorus Rijkers Fonds heeft volgens een woordvoerder van de KNRM toegezegd zich in te spannen voor de kosten die daarna nog gedekt moeten worden.

Het materieel van de KNRM op Texel heeft inmiddels diverse namen. De reddingboot van Oudeschild is vernoemd naar oud-redder Cornelis Dito (1830-1886) die bekend stond als 'held in stormgevaar'. Het boothuis in Oudeschild heet Aqua Julia en is vernoemd naar Julia Dinkelman-Eibink die haar erfenis aan de KNRM doneerde. De reddingboot van De Cocksdorp (Beursplein 5) is vernoemd naar de beurs in Amsterdam. De trailer van de reddingboot in De Cocksdorp draagt de naam Euronext en was in 2002 eveneens een gift van de beurs. Het boothuis in De Koog heet 't Reddershuus en werd ook voor een belangrijk deel gefinancierd door het Dorus Rijkers Fonds. Het werd in 2012 onthuld en dat werd destijds gedaan door Dirk Dragt, toen nog voorzitter van het fonds.