Schulpengat ligt nog een tijdje langs fuik veerhaven 't Horntje

De Schulpengat ligt vanaf deze week toch nog even een tijdje op Texel.

Dat heeft TESO laten weten. De boot, die half mei naar Den Helder vertrok, wordt afgemeerd aan de oostkant van de lange fuik in de veerhaven van 't Horntje en blijft daar uiterlijk tot in september liggen. Half mei leefde de gedachte dat de Schulpengat voorgoed van Texel vertrokken zou zijn, al werd dat door TESO zelf niet hardop gezegd.

De boot is nog niet verkocht. TESO liet recent weten dat momenteel de allerlaatste opties worden bekeken. Na september wordt de Schulpengat overgedragen aan een 'varende koper' of de boot wordt op duurzame wijze ontmanteld waarbij vrijwel al het materiaal volgens TESO wordt hergebruikt.

De oostkant van de lange fuik was volgens TESO in 2016 ook al even in beeld als optie om de Schulpengat af te meren (na de komst van de Texelstroom), maar toen voer de boot nog regelmatig uit en dat was vanaf de oostzijde van de fuik niet goed mogelijk.

De Schulpengat ging destijds naar de NIOZ-haven, omdat die toen voor langere periode beschikbaar was als alternatieve ligplaats. Op 22 mei 2017 maakte de Schulpengat voor het laatst een reguliere overtocht tussen Texel en Den Helder, gevolgd door de laatste extra afvaart op zondag 21 januari dit jaar waarbij mensen afscheid van de boot konden nemen.

Ruim tien jaar geleden heeft de Molengat ook een tijd lang aan de oostkant van de lange fuik gelegen, nadat de Dokter Wagemaker als hoofdboot in de vaart was gekomen en de Schulpengat als reserveboot aan de onderhoudskade lag. De Molengat vertrok vrijdag 28 maart 2008 definitief van het eiland en vaart tegenwoordig als de Halani-1 voor Halani Shipping over de wereld. De boot, omgebouwd tot werkschip voor de offshore, ligt momenteel voor de kust van Namibiƫ. Het was destijds makkelijker een koper te vinden dan vandaag de dag, omdat er op het moment relatief veel schepen te koop staan, terwijl de vraag minder groot is dan tien jaar geleden.