Pepijn van der Mije met de door Landmark 105 gesigneerde strandbal.
Pepijn van der Mije met de door Landmark 105 gesigneerde strandbal. Foto: Job Schepers

Eén met de bands

Maar liefst dertig muzikanten overnachten tijdens SomPop op 7 juli bij Stayokay. Het is niet de eerste keer dat hostelmanager Pepijn van der Mije onderdak biedt tijdens een groot evenement. "Wij van Stayokay vinden het belangrijk om Texel te promoten."

Al jaren zijn ze sponsor bij SomPop, maar ook bij andere evenementen draagt de Stayokay zijn steentje bij. Zo maar wat evenementen waarbij de gasten bij de Stayokay overnachten: Texel Blues, het Wind Festival, hulpdiensten van de Ronde om Texel, Struûn Texel, de Johnny Rep Classic en vele andere evenementen. Waar bedrijven nog al eens sponsoren voor de eigen naamsbekendheid, hoeven Van der Mije en zijn team het daarvoor niet te doen. Het is een komen en gaan van mensen in het hostel aan de rand van Den Burg, jaarlijks zo'n veertigduizend overnachtingen. "Wij willen Texel gewoon optimaal promoten. Dan moet je dat niet alleen zeggen, je moet het ook echt doen."

Op Texel ontstond zijn band met de bands in 2011. Rigby werd door Grolsch gepromoot op Texel en de Stayokay was onderdeel van het decor van de clip waaraan ook Jochem Myjer meewerkte. "Dat was het begin van Band and Breakfast en het daarop volgende Music meets Texel. In samenwerking met De Oude Vismarkt in Oudeschild, De Krim en De Toegift@Klif12 hebben we van februari tot en met oktober bijna iedere week muziek (zie kolom rechts voor programma red.). Aan het begin benaderden we artiesten, nu vragen ze ons of ze mogen komen. Er zitten echt steengoede artiesten tussen. Bij ons treden ze dan altijd op tijdens het ontbijt op zondagochtend. Niet alleen de hostelgasten zijn daarbij welkom, juist ook de Texelaars." Een hechte band werd in 2012 opgebouwd met Landmark 105, één van de gasten in het Glazen Huis dat voor het goede doel op de Groeneplaats stond. "We waren eigenlijk dicht, maar ik dacht: 'weet je wat, we gaan gewoon open voor hen'. Het werd een bijzondere ervaring." Hij laat een gesigneerde 'Sommeltjespop-strandbal' zien, die door de band tevens van een dankboodschap is voorzien.

"Als gezegd, ik vind het leuk om Texel te promoten en muziek verbroedert. Bovendien vinden de artiesten de Stayokay hartstikke gezellig. Mensen hebben lang het idee gehad dat de Stayokay alleen een soort jeugdherberg voor backpackers was. Maar we hebben hier van baby tot BN-er zullen we maar zeggen. Jasje-dasje en spijkerbroek met T-shirt loopt hier gezellig door elkaar. We hebben hier de luxe van een basic hotel en de gezelligheid van een camping", besluit Pepijn. Het is een mooie omschrijving. In de ontvangsthal van de Stayokay is het 's middags al erg gezellig en de diversiteit aan mensen is inderdaad groot te noemen.