Raoul Helleman met hond Juno die dagelijks meegaat naar de winkel.
Raoul Helleman met hond Juno die dagelijks meegaat naar de winkel. Foto: Jeroen van Hattum

Kotter was basis van instelling in leven

Wat is je favoriete plek op Texel?

De haven van Oudeschild en mijn eigen tuin zijn twee favoriete plekken van mij. De haven is een plek waar in mijn beleving werk, natuur en recreatie prachtig bij elkaar komen. Op de haven heb ik ook zelf mijn basis gelegd voor mijn instelling in het leven, omdat ik van mijn achttiende tot mijn achtentwintigste op de kotter heb gevaren. Daar heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat alles werkt wil je aan het einde van de week wat verdiend hebben. Als iets kapot gaat, moet je het meteen kunnen maken, anders verdien je niets. Daar moet je meteen op reageren. Je bent met een kleine ploeg ook de hele week op elkaar aangewezen. Daar heb ik mezelf ontwikkeld van puber tot volwassene.

Geboren en getogen op Texel?

Nee, ik ben geboren in Zwolle op 5 juni 1970. Op mijn twaalfde zijn we naar Texel verhuisd. Dat was best een lastige leeftijd om in een totaal andere omgeving terecht te komen, maar als puber pas je je snel aan. Na een paar wilde puberjaren voelde ik me een echte (import)Texelaar.

Besteed minder tijd aan negatief zijn en gun elkaar iets

Wat voor werk doe je?

Samen met mijn broer Dimitri en onze vrouwen zijn we in 1999 begonnen met Voordeelland in Oudeschild. We begonnen in de schuur van Duinker en inmiddels hebben we drie zaken: EP Voordeelland zelf, L&R en onze nieuwe zaak aan de Heemskerkstraat die we pas geopend hebben. Daar gaan we meer richting het design en tweedehands spullen. Er werken inmiddels 27 mensen bij ons.

Hoe ben je tot EP Voordeelland gekomen?

Toen ik nog op de kotter zat, waren we in het weekend al bezig met de verkoop van diverse artikelen, omdat we graag wat te doen wilden hebben. Dimitri was al bezig met kleine reparaties en toen de schuur van Duinker te koop stond, zijn we het avontuur aangegaan. Dimitri en mijn vrouw zouden in de winkel gaan staan en ik zou op de kotter blijven varen, maar dat veranderde al snel. Van die tien jaar op de kotter heb ik acht jaar op de TX33 van de familie Drijver gevaren. Dat was een prachtige tijd om mee te maken.

Wat doe je verder zoal op het eiland?

Ik ben graag bezig in mijn tuin en ik ga graag vissen, al doe ik dat laatste veel te weinig. Ik ben verder bij elke wedstrijd van de zaalvoetballers en het eerste van Texel'94 aanwezig. Mijn beide zoons spelen in de teams en ik wil geen wedstrijd missen. In mijn tuin vind ik prachtig als het lukt om iets tot bloei te laten komen. Ik heb momenteel een palmboom die al een paar jaar in de tuin staat en die net is gaan bloeien. Daar ben ik gewoon trots op als dat lukt.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Meestal als gemoedelijk en to-the-point. Maar ze kunnen soms ook wel eens iets te gemakkelijk met de dingen omgaan.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

In het algemeen het eilandgevoel. Ik merk het zelf ook als ik op de boot naar het eiland zit. Daar voel je al meteen de vrijheid die je op het eiland hebt, zeker als je ook nog eens het bandje hoort waarmee Texelaars welkom thuis worden geheten.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het zou prettig zijn als er minder tijd wordt besteed aan negatief zijn over elkaar. Gun elkaar iets en zeg liever wat positiefs over een ander. Mocht er nou wat zijn, stap dan op de persoon zelf af als je ergens wat van vindt en zeg het tegen die persoon zelf. Dan hoef je het nog niet met elkaar eens te zijn, maar dan ben je wel eerlijk geweest en heb je rechtstreeks tegen elkaar gezegd wat je vindt.

Wat is er zonde aan Texel?

Het is zonde dat de visserij momenteel zo aan banden wordt gelegd. Vooral de aanlandplicht waarbij de jonge vis aan boord gehouden moet worden en niet meer mag worden teruggezet. Ik weet uit mijn eigen tijd dat minstens vijftig procent van de vis die je terugzet weer gewoon verder zwemt en waarschijnlijk nog wel meer. Het is zo zonde als dat straks niet meer zou mogen en het klopt ook niet.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De huisvesting voor jongeren op het eiland is, al is daar de laatste tijd gelukkig al meer aandacht voor.. Als onze jongeren hier niet kunnen blijven, gaan ze naar de overkant en daarmee raak je ook hun kennis kwijt. Wat in mijn ogen ook meer aandacht verdient, is scholing voor beroepen.

Wat zou je doen als je één dag de baas over Texel zou zijn?

Het is hypothetisch, maar als ik één dag de baas zou zijn, zou ik alle bestuurders en belanghebbenden op ons mooie eiland bij elkaar roepen en een convenant laten tekenen dat ons eiland leefbaar blijft. En dat zou dan betekenen dat niet alles op slot wordt gegooid, zodat ontwikkelingen mogelijk blijven en plannen niet stagneren. Dit uiteraard met behoud van de authenticiteit van Texel en genoeg groen.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor het sociale aspect op ons eiland. Je ziet het bijvoorbeeld ook bij sportverenigingen hoe belangrijk het is dat daar mensen zijn die ervoor zorgen dat er dingen gebeuren. Daar kun je alleen maar trots op zijn.

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen hebben?

Dat is niet echt van toepassing. Als ik iemand wil spreken, stap ik gewoon op die persoon af.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Tegen die tijd zal ik als het goed is wat meer werk op de achtergrond doen en staat de volgende generatie klaar. Dan zal ik wat vaker te vinden zijn met een hengeltje in mijn hand langs de waterlijn.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Robert Frido Boom. Hij vindt overal iets van, maar hij kan het ook onderbouwen. Bovendien zal hij altijd recht in je gezicht uitspreken wat hij vindt.