Leden van LET Texel aan het zingen in De Waal.
Leden van LET Texel aan het zingen in De Waal. Foto: Jeroen van Hattum

"Mooie manier voor een netwerk"

Een cadeau voor een collega die afscheid nam en een rookmachine voor een feestje van haar zoon. Zomaar twee dingen die Karin van Empel uit Oudeschild via LETS Texel regelde.

Dat is het ruil- en handelssysteem voor diensten en goederen dat 12,5 jaar geleden op Texel werd opgericht en waaraan zo'n veertig Texelaars meedoen. De groep hield zaterdag een bijeenkomst bij de Wielewaal in De Waal om te laten zien hoe het allemaal werkt. Kern is dat de deelnemers onderling handelen met 'boetjes' waarbij één boetje ongeveer gelijk staat aan een euro. Karin: "Je maakt onderling een overeenkomst met elkaar hoeveel boetjes een dienst of een product moet kosten en het wordt op één plek bijgehouden wie er in de plus en in de min staat." Om zelf boetjes te verdienen, hielp ze onder meer bij een ander lid mee in het onderhoud van de tuin. Karin: "Ik doe het voor de duurzaamheid en het is ook gezellig om aan mee te doen."

Voor Fred van Heerwaarden, die een paar jaar geleden terugkeerde op Texel, was het ruil- en handelssysteem een geschikte manier om weer een netwerk op het eiland op te bouwen. De leden houden onder meer contact via een eigen Facebookpagina waar diensten worden aangeboden. Volgens Joke Brom, één van de mensen van het eerste uur, biedt het systeem de mogelijkheid om dingen die iemand niet leuk vindt uit te besteden aan een ander en zelf dingen te doen die je leuk vindt en waarmee een ander weer een dienst kan worden geleverd.