Containerdorp bij Paal 17 in wording. Het strand is weer breder door de suppletie die onlangs is gedaan.
Containerdorp bij Paal 17 in wording. Het strand is weer breder door de suppletie die onlangs is gedaan. Foto: Videolux Productions

"We voelen ons hier als familie van elkaar"

"Heb je zin om catamarans naar het strand te rijden?" Een vraag die Henk Daalder en Jaap Verhoeve allebei veertig jaar geleden kregen. Anno 2018 zitten ze nog steeds graag op de trekker om tijdens de Ronde om Texel de boten te vervoeren.

"Elk jaar een nieuwe trekker om op te rijden", vertelt Henk trots. "Prachtig om te doen. Het is inmiddels bijna een halve huiskamer waar je in zit." Hij somt moeiteloos de verschillende soorten catamarans op en veel zeilers zijn na zoveel jaren bekenden geworden. "Het is prettig om hen elk jaar weer te zien. Net ook weer een zeiler die je meteen even een hand komt geven. Dat toont waardering." De sport zelf is wat minder aan hem besteed. Hij zat ooit één keer zelf op een catamaran, maar die ene keer was ook eigenlijk wel voldoende.

Henk kwam via een kennis bij de Ronde, Jaap werd gevraagd door Cor de Lugt die na de eerste Ronde 41 jaar geleden wel wat versterking kon gebruiken. "Ik ben er misschien één of twee keer niet bij geweest, maar voor de rest was ik van de partij."

In eerste instantie is het alle catamarans van het parkeerterrein bij Paal 17 naar het strand brengen. Dat gaat volgens vast stramien. Pas als de boten zijn geregistreerd, gaan ze achter de trekker, zodat de organisatie het overzicht behoudt van de aanwezige catamarans. Andersom gaat een catamaran pas van het strand als zeilers zich hebben afgemeld. Dan is het een kwestie van met een bonnetje in de rij gaan staan, totdat je aan de beurt bent.

Volgens Jaap is het altijd goed te doen geweest, behalve toen het deelnemersaantal in het verleden tegen de duizend liep. 'Dat was natuurlijk prachtig voor het evenement, maar het was voor ons toen echt buffelen om alles van het strand te krijgen. Zeker, omdat er ook boten waren die naar Paal 15 moesten." Hij zag hoe de cats zich in de loop der jaren ontwikkelden van "kleine boten tot halve vliegtuigen". De laatste categorie betreft de catamans met foils (draagvleugels) zodat tijdens het zeilen de rompen uit het water kunnen komen. De mannen rijden als het nodig is ook het hele eiland over voor gestrande catamarans. Henk vertelt hoe hij vorig jaar te maken had met een verkleumde zeiler die voortijdig moest stoppen. Hij wikkelde de man eerst goed in zijn zeil tegen de kou en vervolgens werden zeiler en catamaran teruggebracht. Jaap looft de inzet van de verkeersregelaars die bij het slag naar Paal 17 voetgangers langs de juiste kant van de hekken te dirigeren. "Erg prettig dat zij de weg vrijhouden, want je rijdt daar toch met groot en duur materiaal."

Marcel Bakker mag zich met dertig jaar eveneens een oudgediende bij het transport noemen. Hij werd in 1988 door Jan Plaatsman bij het Rondje gevraagd. Eerst ook voor het vervoer van de catamarans en na een paar jaar voor het transport van rijplaten, containers en tentmateriaal naar het strand, zodat de voorzieningen daar kunnen worden opgebouwd. "We hebben er door de jaren een hoop zien komen en gaan, maar bij transport zijn we altijd met een vaste ploeg gebleven. De laatste jaren doe ik zelf veel met Rick Plaatsman die meer en meer van me begint over te nemen." Meermalen wordt benadrukt dat de afdeling transport aanvoelt als familie en als een ploeg waar ruimte is om zo nu en dan een geintje met elkaar uit te halen. Ook de naam van de overleden Willem 'Pluis' Huizinga wordt genoemd, omdat hij jarenlang een van de drijvende krachten van het transport was. Als eerbetoon werd het eigen onderkomen van het transport op het parkeerterrein van Paal 17 naar hem vernoemd.

Zolang de gezondheid het toelaat, zijn de mannen graag van de partij. Jaap: "Een paar jaar geleden heb ik er even aan gedacht om te gaan stoppen, maar als het Rondje er dan weer aankomt, begint het toch weer te kriebelen om mee te doen."