Robert Bakker, de nieuwe voorzitter van de Texelse sportraad.
Robert Bakker, de nieuwe voorzitter van de Texelse sportraad. Foto: Gerard Timmerman

Robert Bakker nieuwe voorzitter van Texelse Sportraad

Robert Bakker is de nieuwe voorzitter van de Texelse Sportraad geworden. Hij heeft het stokje overgenomen van Jitze Beintema die een stap terug heeft gedaan.

Bakker is op Texel geen onbekende in de sport: hij doet succesvol mee aan hardloopwedstrijden, traint hardlopers en is in het dagelijks leven fysiotherapeut. Steun aan clubs om voldoende vrijwilligers te blijven houden en versterking van het bestuur van de sportraad zelf zijn twee punten waar Bakker zich op wil richten.

Eind augustus, voordat de nieuwe seizoenen op sportgebied van start gaan, wil de sportraad een nieuwe bijeenkomst voor sportclubs op Texel beleggen om specifiek over vrijwilligers te praten. De vraag is volgens Bakker onder meer hoe clubs voldoende vrijwilligers kunnen behouden, zodat zij activiteiten voor de clubs kunnen ondernemen. Clubs doen vaak een beroep op dezelfde vrijwilligers, maar het kringetje wordt soms kleiner, waardoor het lastiger wordt voldoende mensen voor activiteiten op de been te krijgen.

De sportraad zelf kent op het moment zes bestuursleden, maar twee mensen erbij zou volgens Bakker geen kwaad kunnen. De andere bestuursleden zijn op het moment Diana Kardijk, Marcel Verbeek, Sverre Eschweiler, Bas Mulder en Jitze Beintema die als bestuurslid verder gaat. Nico Waerts is gestopt als bestuurslid van de sportraad, omdat hij actief is geworden als commissielid voor de VVD en die twee functies zijn statutair niet met elkaar te verenigen. Volgens Bakker wordt er gezocht naar bestuursleden die een band met sport hebben en de tijd hebben om contacten met anderen te onderhouden.

De Texelse sportraad, een onafhankelijke stichting, opereert als schakel tussen de gemeente, sportverenigingen en andere belanghebbenden op sportgebied op het eiland. De sportraad heeft naar buiten al een tijdje weinig van zich laten horen, maar is veelal achter de schermen voor clubs en verenigingen actief en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de Texelse politiek.

"Het is een breed takenpakket', aldus Bakker. "Neem als voorbeeld het overleg dat we met natuurbeheerders hebben vanwege sportevenementen die in de natuur worden gehouden." Het moet allemaal leiden tot een goed sportklimaat op het eiland. De nieuwe bijeenkomst over vrijwilligers staat voor vrijdag 31 augustus op de agenda.