De decorploeg wordt in de schuur van Ewald Witte gefilmd
De decorploeg wordt in de schuur van Ewald Witte gefilmd Foto: Anneloes Hagen

Oosterenders gefilmd

Oosterend wordt sinds februari regelmatig bezocht door redacteuren en camerajournalisten van BNNVARA. Het dorp is onderwerp voor de documentaireserie 'Typisch' die vanaf 24 september zal worden uitgezonden.

De voorbereidingen voor Oosterend Present vormen de rode draad voor het programma, maar ook het dorp en de inwoners komen ruimschoots aan bod.

In 'Typisch' worden de levens van gewone mensen in een buurt of gemeente ergens in Nederland gevolgd. Eindredacteur Marieke Rietkerk was op 3 februari aanwezig bij de presentatie-avond van Oosterend Present en was gelijk enthousiast. Twee redacteuren van het programma, Jan Cees ter Brugge en Renée Scholtemeijer, zijn sindsdien regelmatig in het dorp te vinden om inwoners het hemd van het lijf te vragen. Daarnaast krijgt Oosterend wekelijks bezoek van camerajournalisten die de voorbereidingen voor Oosterend Present (25 – 28 juli) in beeld brengen. Hoogtepunt is het historisch spel, getiteld 'Spaans voor Beginners' dat dit jaar in het teken staat van de 80-jarige oorlog. Honderden acteurs uit het dorp worden voor dit openluchtspektakel in een kostuum gehesen, variërend van Spaanse soldaten en Watergeuzen tot Burgers en Strenders. De camera's van Typisch Oosterend volgen vrijwel wekelijks de voorbereidingen van onder andere spelers en decorbouwers. 'Spaans voor Beginners' wordt tweemaal opgevoerd aan de Oosterweg bij Oosterend, op 25 en 26 juli. Meer informatie is te vinden op de website oosterendpresent.nl en op Facebook. Niet alleen de aanloop naar Oosterend Present wordt gevolgd, ook andere dagelijkse bezigheden van de inwoners worden gefilmd. Ter Brugge: "We willen graag allerlei verschillende mensen spreken. Dit lukt goed. Tijdens de gesprekken krijgen we vaak namen door van personen die weer andere interessante verhalen hebben." Zo waren er onder meer camera's aanwezig bij de Meierblis en ook tijdens de Ronde van Oosterend zal worden gefilmd. Eén van de camerajournalisten, oftewel camjo's, vaart bovendien een weekje mee met een Oosterender kotter.

De serie 'Typisch Oosterend' wordt uitgezonden vanaf 24 september 2018 en duurt drie weken. Iedere week zijn er vier afleveringen te zien (maandag t/m donderdag) om 19.25 uur op NPO2.