Kunstenaar Jan van den Berg en geoloog Jan-Berend Stuut trekken samen op bij het maken van
Kunstenaar Jan van den Berg en geoloog Jan-Berend Stuut trekken samen op bij het maken van "Een dag uit het leven van de zandkorrel." Foto: Gerard Timmerman

Kunst en wetenschap slaan handen ineen

Onder de naam Science Encounters Art (SEA) slaan wetenschap en kunst de handen ineen. Tijdens een bijeenkomst vrijdag op wetenschapsinstituut het NIOZ werd het startschot gegeven voor de SEA Tour in 2019 op Texel.

In het project worden professionele kunstenaars uit verschillende disciplines gekoppeld aan wetenschappers van het NIOZ. Zo realiseren ze tien kunstwerken op tien verschillende plekken op Texel, die in 2019 in de maanden juni, juli en augustus te zien zullen zijn. Met als ambitie een buitengewoon en origineel verhaal te bieden.

Het project SEA is een initiatief van Paulien Valk, kunstenaar en docent op Texel, en Susana Mulas Lastra, kunstenaar en ecoloog. Met de gedachte: hoe zou het zijn als we op Texel kunst en wetenschap elkaar laten ontmoeten? Wat heeft kunst te bieden aan de wetenschap en wat heeft wetenschap te bieden aan de kunst en wat kunnen kunst en wetenschap de maatschappij samen geven?

Gesprekken met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel resulteerden er in dat dit inmiddels een volwaardige partner is geworden en er is ook contact gelegd met allerlei andere instellingen. Ook is een bestuur gevormd, onder voorzitterschap van oud-VVV directeur Wouter de Waal van Trending Leisure.

Verschillende sprekers kwamen vrijdag aan het woord. Zoals Joop Mulder, grondlegger van Oerol, dominee Wikke Huizinga en kunstenaars Wim van Egmond en Jan van den Berg. Fotograaf Van Egmond benadert wetenschap op artistieke wijze door microben de fotograferen. Hij toonde deze langszwemmend over een groot scherm, een bijzondere benadering van de wetenschappelijke wereld die zich openbaart onder de microscoop.

Podiumkunstenaar Van den Berg vertelde over zijn "fascinatie voor neutrino's." Voor SEA werkt hij samen met NIOZ-wetenschapper Jan-Berend Stuut. Van den Berg, ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort, die expedities onderneemt voorbij de grenzen van het blote oog en het naakte verstand", liefst wetenschappelijke experimenten die het uiterste vergen van zijn verbeeldingskracht. Stuut, de geoloog die gespecialiseerd is in woestijnstof. De kunstenaar en de wetenschapper werken samen onder de projectnaam "Een dag uit het leven van de zandkorrel".

"Laat ik dit wonderbaarlijke verschijnsel eens gaan bezien", citeerde dominee Wikke Huizing Mozes, die een brandende struik zag, waarvan de takken niet verbrandden. Ze constateerde: "Hoe meer we weten, hoe minder nieuwsgierig we worden." Ze hield een pleidooi tegen de verlakking en vóór de nieuwsgierigheid, in de zin van het vergaren van nieuwe kennis. "Wetenschap en kunst vertellen ons beiden iets over de wereld." Van de Berg trok een andere parallel tussen kunstenaars en wetenschappers: "Ze durven te beginnen zonder te weten wat er uit gaat komen. Ze hebben beiden het lef om in grote lijnen te denken."

Joop Mulder, grondlegger van Oerol, gaf tekst en uitleg over het project Sense of Place waar hij momenteel aan werkt. Dit bestaat uit een aantal kunst- en cultuurprojecten langs de Waddenkust, zoals een zeezwembad, beelden en een buitendijkse terp. Hij hield een pleidooi om landschap dat door mensenhanden is gemaakt, beter te laten zien. "Met kunst als magneten. Christo zou jaloers op onze dijken zijn". Met de voorstelling van een liggende vrouw van honderd meter, kreeg hij de lachers op zijn hand. "Een dijk van een wijf."