Kees Camphuysen beschrijft het intieme leven van de zilvermeeuw.
Kees Camphuysen beschrijft het intieme leven van de zilvermeeuw.

Camphuysen over zilvermeeuw

Zeevogelkenner Kees Camphuysen verzorgt donderdag 7 juni een lezing in dorpshuis De Waldhoorn (Den Hoorn). Aanvang 20:30 uur.

De zilvermeeuw is een typisch Texelse vogel die bij veel mensen weerstand oproept. Weerstand gevoed door vooroordelen. De grootste Texelse kolonie bevindt zich rond De Geul. Op grond van zijn onderzoek beschrijft Camphuysen het intieme leven van de zilvermeeuw. 'Door twaalf jaar achtereen door dezelfde kolonie te lopen heb ik individuele vogels als persoonlijkheden leren kennen. Ik hoef hun ringen niet te lezen om te weten wie ze zijn.' Onze verhouding met deze zeevogel is het thema van een aansprekend verhaal over de liefde, de ontrouw, de voorspoed en de tegenslagen van een zeevogel die niet van Texel is weg te denken, maar die net zo lief in de rosse buurt van Amsterdam een haringkar bezoekt om zijn jongen te kunnen voeden. Voor enthousiaste toehoorders zijn er drie toegangskaartjes tot het onderzoek in de meeuwenkolonie te verdienen. Onder deskundige begeleiding.

Kees Camphuysen is als marien ecoloog verbonden aan het NIOZ en is een internationaal gerespecteerde zeevogelkenner. In 2013 promoveerde hij op de ecologie van de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw.

Entree €7,00 (inclusief koffie met koek).