Niek Welboren met een houten beeld van Paaseiland. Op de achtergrond de tekeningen die herinneren aan zijn reis in 1992.
Niek Welboren met een houten beeld van Paaseiland. Op de achtergrond de tekeningen die herinneren aan zijn reis in 1992. Foto: Gerard Timmerman

Blijven dromen over Paaseiland

Veertig jaar geleden vestigde Niek Welboren zich in De Eiland Galerij. Eén van de hoogtepunten is het Paaseilandbeeld dat in 1993 ter plekke door Bene Aukara Tuki Pate (foto rechtsonder) uit tufsteen werd gehakt. Welboren maakte op Paaseiland 80 tekeningen, te zien op de jubileumtentoonstelling.

Het beeld De Dromer van Rapa Nui is sinds die tijd het blijvende symbool van de verbinding tussen de twee eilanden. Het was de bekroning van de reis die schilderend afgezant Niek Welboren in het jaar daarvoor ondernam om de vergeten band nieuw leven in te blazen. Tijdens zijn verblijf van ruim vier maanden op zijn droomeiland legde hij contact met de beeldhouwer en maakte hij meer dan 80 tekeningen. Deze pentekeningen waarin hij het mysterie heeft vertaald op papier, vormen zijn persoonlijke verhaal van een onvergetelijke reis naar een onvergetelijk eiland.

Het verhaal begint in de gang van het atelier, met de publicaties over Paaseiland en de reis die de schilder ondernam in 1992. Aan de wand hangen de eerste impressies; Make Make, de schepper-God in steen, een huis van plaatwerk en het meest bekende Moai platform bij de hoofdplaats Hanga Roa. Realistische weergaven van de indrukken in de eerste week.

Zoals al uit de aantekeningen is op te merken, was hij op zoek naar meer dan de registratie van wat nog aan de oppervlakte zichtbaar is. De geschiedenis erachter en het overal aanwezige mysterie, dat was het wat hij met pen en inkt wilde vertalen. In de gestolde lava formaties en de ruïnes van de voormalige tempelplatformen zag hij een ander verhaal ontstaan. Hoe hij deze zoektocht heeft verbeeld, is zichtbaar in de tekeningen die op de verdieping worden getoond. Deze verbeeldingen kunnen en hoeven niet in detail te worden uitgelegd en beschreven. Het totaal geeft een indruk van de mysterieuze wereld die op het eiland voelbaar en zichtbaar is.

In de pentekeningen zijn de symbolen verwerkt zoals die nog op het eiland zijn terug te vinden; De meest bekende; de Moai, de overal aanwezige Make Make en de Vogelman. De (omstreden) strijd tussen de Lang- en de Kortoren, de kracht van de vulkanische bodem, de huidige afhankelijkheid van het toerisme, en de voortgang van het leven.

Het grote doek ''Seven Kings"' in de Galerij (foto linksonder) werd kort na de reis gemaakt in het atelier. In de hal ook enkele werken in acryl uit een serie die hij in 1994 maakte. Recent werd nog het Vogelmanmotief vertaald in olieverf op doek. De Paaseilandreis blijft voor Niek Welboren een belangrijke inspiratiebron.

Afbeelding
Afbeelding