Wordt het bezuinigen of lasten verhogen?

De raad staat voor lastige keuzes om het verwachte tekort van €2,5 miljoen op de gemeentebegroting in 2022 structureel weg te werken. Wat zijn de keuzes?

Een groot deel van de begroting ligt vast, maar op een aantal uitgaven heeft de raad invloed. De raad kan hierin per beleidsonderdeel keuzes maken, zoals Veiligheid, Openbare Ruimte, Sport, Cultuur, etc. Een aanzienlijk deel van het begrotingstekort wordt veroorzaakt door het revitaliseren van de wegen. De raad kan de structurele storting het Mobiliteitsfonds hiervoor inzetten. Het college verwijst daarbij naar de rechtstreekse relatie met mobiliteit. Dit fonds wordt gevoed door het positieve saldo van het (E-Vignet) parkeren. De overeenkomst met STIFT loopt einde 2018 af. Er kan voor gekozen worden om deze overeenkomst niet te verlengen en de vrijkomende middelen in te zetten voor het tekort.

Er kan voor gekozen worden om in bijvoorbeeld drie jaar het huidig tekort bij het Sociaal Domein af te bouwen naar de vergoeding die de gemeente ontvangt van het Rijk. De drie jaar kan overbrugd worden met de egalisatiereserve (€2,2 miljoen) sociaal domein.

Parkeervignet. Er kan voor gekozen worden om de tarieven (uur/dag/week/jaar) van het parkeren te verhogen.

Andere optie is verhoging van de toeristenbelasting. Gedachte kan zijn het afschaffen van het maximale aantal overnachtingen waarover toeristenbelasting betaald moet worden. Nu is er een maximum van zeven nachten. Een andere optie is de toeristenbelasting te verhogen. Het afschaffen van het maximum aantal overnachtingen levert naar verwachting circa €1,3 miljoen op. Daarnaast levert elke €0,05 extra verhoging ca. €180.000,- op.

Verhoging van de Onroerende Zaakbelasting (OZB). Elke 10 procent extra verhoging OZB levert circa €190.000,- op. Voor de gemiddelde woningbezitter betekent elke 10 procent een lastenverzwaring van circa €11,- op jaarbasis. Hierbij is uitgegaan van een woning met een WOZ-waarde van €250.000,-.

Als het tarief van Texel wordt verhoogd naar het landelijk gemiddelde betekent dit een stijging van 141 procent. Voor een gemiddelde woningeigenaar is de lastenverzwaring dan €154,- per jaar. De extra opbrengst is dan €2,6 mln, waarbij het uitgangspunt is dat het OZB-tarief van niet-woningen in gelijke mate wordt verhoogd.