Prominentenrit voor goed doel

Bij de naam van Johnny Rep, oud-voetbalinternational, is wielrennen niet het eerste waar je aan denkt. Toch is de naar hem vernoemde Texelse wielerklassieker al jaren een succes. De voormalige vedette was zaterdag zelf één van de prominente deelnemers.

Allemaal voor het goede doel, als één van de 149 fietsers uit alle windstreken, schreef ik me zaterdagmorgen bij Stayokay in voor de rit. Het weer kon niet beter, zon, een beetje wind en iedereen goedgemutst. We konden kiezen uit 45, 70 en 110 kilometer. Veel deelnemers, maar ik herkende weinig Texelaars. Eigenlijk wel jammer, het is een mooie rit, een leuke sfeer en je steunt het goede doel. Met een aantal Texelse fietsmaten kozen we voor de langste afstand, met als complicatie dat die al een kwartier voor de aangekondigde tijd vertrokken was. Dus maar achter de groep van 70 km aan. Tussen de rijders herkende ik onder andere Olympisch snowboardkampioen Nicolien Sauerbreij, ditmaal als captain op een tandem. Tot we de 110 km-groep bij Zuidhaffel kruisten en alsnog konden aansluiten.

Stevig doortrappend reden we over het ene na het andere weggetje. Want wil je op Texel 110 km rijden en niet twee keer dezelfde route rijden, dan moet je wel kriskras over het eiland. Het tempo liet een praatje toe, ik praatte deelnemers uit de omgeving van Leiden, Scheveningen en elders bij over Texel. Allemaal onder de indruk en genietend van het eiland.

"Het voelt alsof ik op vakantie ben", vertelde een renster die uit Arnhem was gekomen. Verderop reed haar zus. Gezellig keuvelend trapten we voort. Of wij als Texelaars alleen hier fietsten? Ik vertelde over stoere ritten, vanuit Vaals, Goes en zelfs de kasseienklassieker Parijs Roubaix. Het viel me op dat deze dame wel héél makkelijk fietste. Had ze wedstrijden gereden? Ze vertelde een jaar of tien profrenner te zijn geweest. Ik keek achter op haar shirt: Chantal Beltman. Meervoudig Oympiër, deelnemer aan het WK, de Tour de Feminin en ga zo maar door. Destijds ook knecht van Leontien van Moorsel, meervoudig Olympisch kampioen. Ze had over de hele wereld gefietst. "Maar nog nooit op Texel." Daar genoot ze volop van, net als haar zus Ghita, ook oud-profrenner.

Naast veel plezier bracht de Johnny Rep Classic het mooie bedrag van €1250,- op voor het Tesselhuus en €1250,- voor Against Cancer.

Joke Geldorp, voorzitter van het Tesselhuus, en Tom Opheij van Against Cancer namen na afloop bij Stayokay in Den Burg de cheques in ontvangst. Deelnemers van een bedrijf uit Enkhuizen deden ter plekke een extra schenking, zodat de opbrengst op een rond bedrag kon worden afgerond.